Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skojigt med mat i barnens egna matskola

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 12:00.
Kati Källman sköter om 4Hs matskola i Korsholm
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Matskola för barn kör igång igen i sommar. I matskolan har barn mellan 8-12 år möjlighet att kocka och lära sig nytt och njuta med alla sinnen av det som lagats. I sommar ordnas det matskola för barn både från Korsholm och Vasa berättar tf verksamhetsledare Kati Källman från 4H i Korsholm.

- Matskolan är ett nationellt projekt som ordnas på många håll i Österbotten. Korsholms 4H ordnar två matskolor och kör dem parallellt. Korsholms barnen har varit med redan två år så i natt blev den matskolan faktiskt full. I vasagruppen finns ännu plats, säger Kati Källman.

4H ordnar matskola för barn

Programmet är inte längre tillgängligt

I matskolan är maten i centrum. Barnen lagar frukost, lunch och mellanmål varje dag och äter också allt som tillrätts. Dessutom lär man sig också en del om näringslära på ett lekfullt sätt och så ingår det också en liten motionsbit i matskolan.

- Man tänker på helheten i matskolan så vi rör också på oss med mycke samarbetslekar och tanken är att vi är ute väldigt mycket. Under matskoleveckan gör vi också ett farmbesök. Det är alltid roligt att bekanta sig med djur, säger Källman.

Källa till inspiration

Med matskolan hoppas 4H att barnen skall hitta glädjen i att själv laga mat och upptäcka att det inte behöver vara så svårt. Dessutom hoppas man att barnen blir inspirerade att börja hjälpa till mera hemma också när det gäller matlagning.

- Jag vet att många har blivit inspirerade att servera samma maträtter hemma sedan. Barnen får alla recept. Bakar gör vi naturligtvis också. Det tycker barn ofta väldigt mycket om, säger Källman.

De barn som kommer till matskolan behöver inte ha någon förhandskunskap och behöver inte heller vara speciellt intresserade av mat från förr. Alla behöver ändå kunna laga mat åtminstone i viss mån så en matskola är till nytta för vem som helst.

- Bara man är intresserad av att lära sig någonting nytt och får vara med och fixa, det är det som är viktigt. För att föräldrarna också skall få se vad vi håller på med har vi sedan en familjemiddag dit barnen får bjuda föräldrar och syskon, säger Källman.

De som vill veta mera om matskolan eller anmäla sig hittar anmälningsblanketter och mera info på matskolan.fi.