Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Det är ett under att han lever

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 09:37.
Håkan Hemlin
Bildtext Håkan Hemlin
Bild: YLE/Marina Helenelund

Håkan Hemlin har nyligen gett ut boken Förlist – mitt liv och Nordman. Boken är en självbiografi och handlar om Hemlins karriär som präglats av tungt drogmissbruk. Han besöker Bettinastudion tillsammans med bokens författare Anders Tengner.

Gruppen Nordmans första stora hit hette Förlist och då den utkom 1994 visste ingen vilka de var. Med låten Vandraren blev de kända nästan över en natt. Håkan Hemlin var på den tiden en blyg men målmedveten man. Han visste sedan barnsben att han ville bli stjärna och blev det också. Men det gick lite för snabbt och Håkan var inte beredd på det.

- Det var som att springa ut på en vacker sommaräng och efteråt märka att man glömde sätta sig ner och lukta på blommorna, säger Håkan.

Att sitta stilla och vara snäll

Anders Tengner har skrivit boken Förlist – Mitt liv och Nordman. Han säger att efter en lunch med Håkan då han hem med en bunt skrönor och andra historier visste han att det här måste bli en bok.

Håkans mor var bara 14 år när han föddes och hans pappa drack mycket. I pappans liv fanns bara jobb, drickande och pingis. Folk tyckte att Håkan var ett besvärligt barn och undrade vad det var för fel på honom.

- Jag fick alltid höra att jag skulle sitta stilla och vara snäll, säger Håkan. Jag gjorde en massa tokigheter, men jag menade aldrig något illa. Allt jag tog i gick sönder.

Sedan Håkan blev diagnostiserad adhd blev det lättare, men då han var barn fanns ingen sådan diagnos.
Anders Tengner säger att alla han intervjuat inför boken säger att Håkan var världens snällaste och finaste kille, men att de inte alltid orkade med honom. Han var nästan aldrig nykter, för det mesta var han påverkad och hög av droger.

Suget efter droger

Boken om Håkan har ett genomgående tema, hans svåra drogmissbruk. Håkan utelämnar sig och berättar historier som många andra inte skulle avslöja om sig själv.

- Jag bestämde mig för att berätta allt ifall det kunde hjälpa någon, säger Håkan.

Suget efter droger finns alltid kvar hos en missbrukare. Håkan har nu varit nykter i tre år och vill inte längre gå tillbaka till sitt tidigare liv. Även om det fanns stunder han ibland saknar vet han att han förstörde mycket för sig själv.
Det fanns många som ville hjälpa Håkan, men ingen kan hjälpa en narkoman, driften är så stark. Den är starkare än familjen, starkare än jobbet, till och med starkare än barnen, säger han.

- Man tror också att man är en bättre knarkare än alla andra, säger Håkan. Man tror att man har läget under kontroll.

Nykter med diagnos

Att bli fri från missbruket är ett beslut man tar. Man har rätten att varje dag bestämma hur man vill ha det. Håkan säger att han vet att om han nu skulle få återfall så skulle han inte överleva det.

- Man äger dagen, man äger sitt liv, säger Håkan.

Bettina med gäster

Håkan var långa perioder deprimerad också under nykterheten och han började gå hos en psykolog. Det var då han fick diagnosen adhd. Efter det har mycket ramlat på plats och han har börjat förstå sitt liv och varför det blev som det blev. Han tycker att han nu fått ett liv som är värt att leva.

- Jag tycker helt plötsligt att det är roligt att leva, säger Håkan.

Övriga gäster är ledarskapscoachen Johanna Gustafsson som i vår kommer att bestiga Mount Everest och Mia Hafrén som fått huvudrollen i musikalen Mamma Mia. Håkan Hemlin uppträder i programmet med låten Hel & Ren.

Programmet sänds den 31 mars kl 21.00 i Yle Fem och kan efter sändningen ses på Arenan.