Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hundarnas tur att regera på Youtube

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 14:10.
Jose Ahonen, trollkonstnär
Bild: YLE / Niclas Johansson

Trollkonstnären och mentalisten Jose Ahonen står för det nyaste finländska Youtube-fenomenet. Hans video där han trollar för hundar har spridits med väldig fart under den senaste veckan Han blir redan igenkänd på gatan och han har också fått uppmärksamhet i USA.

Vi talade med Jose Ahonen om hans succévideo, trolleri och andra djur. Frida och Pernilla var galet imponerade av trollkonstnären och ville ha honom på sina hemmafester och göra partytrick. Ifall du inte sett den fantastiska hundvideon så gör det nu.

När fattade du att du kan trolla med hundar?
- Som trollkonstnär testar man på olika grejer. Jag gav hundgodis åt min hund Tuutikki och trollade bort godiset. Han blev helt galen, huvudet svängde och ögonen rullade som en pajatso. Jag tyckte det var roligt. Jag visade det för kompisar och även dom tyckte det var kul. Jag gjorde videon eftersom jag märkte att också andra skrattade åt hundarnas reaktion.

Varför just hundvideo?
- Jag tycker det är fint att göra något över rasgränserna. Människor och hundar blir förvånade på samma sätt. Jag ville ge utrymme åt hundarna, videon handlar inte om mig utan om hundrana och trolleri är en rolig upplevelse. Och det är ju en väldigt rolig video. Om man själv blir glad och skrattar av det så har det oftast samma effekt på andra också.

Ska du trolla med andra djur också?
- Jag har en känsla att jag måste göra det, men det kräver att djuret har en sådan intelligensnivå att den kan följa med tricket. Och till exempel katter är ju inte intresserade.

Kunde du trolla för en älg?
- Det skulle vara kul! Först borde man springa i skogen och ta fast älgen.

Är folk rädda för dig i Tammerfors? Att du ska luras med pengar i butiken eller banken?
- Nej, det är dom nog inte. Jag trollar och luras endast på scen och av överrenskommelse.

Du är också mentalist. Vad innebär det?
- Det är egentligen samma sak som trollkonstnär, men en trollkonstnär gör saker som kräver fingerfärdighet och som är visuellt. En mentalist trollar med vår hjärna. Det är mera psykologi.

Har du studerat psykologi?
- Nej inte officiellt, men jag har läst mycket om ämnet. Mitt intresse till trollkonster började egentligen via hypnos.

Så du kan också hypnotisera?
- Ja, det kan jag. Men jag tycker inte att det är lika häftigt på scen.

Jose gjorde också ett korttrick åt Pernilla och hon var väldigt imponerad och reagerade ganska lika som hundarna. Kolla videoklippet under.