Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Souljazzkalas à la Lake Street Dive

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:44.

I denna era med överdrivet många undermåliga selfies är det uppfriskande med någon som kan le åt detta fenomen. Denna någon är i detta fall bandet Lake Street Dive och deras senaste album Bad Self Portraits. Det är ett härligt gospelkryddat souljazzkalas som gott kan bli vårens platta.

Lake Street Dive / Bad Self Portraits

Lake Street Dive är ett indiejazz- och soulband som startade i Boston år 2004. Och tänk att det skulle ta så här lång tid för mig att upptäcka dem. Men bättre sent än aldrig. Å andra sidan skall man väl ha någon glädje av sina förbenade sömnlösa nätter framför nätets många obskyra musiksidor. Lake Street Dive gör musik som t.o.m. Motown hade varit stolta att ge ut. Tankarna går också stundvis till Supremes och Jackson 5. Och det var faktiskt deras utomhuslivecover (lustiga ord man kan skapa) av en gammal Jackson 5-klassiker som fick mig att fastna för dem.

Lake Street Dive / I Want You Back

En förhållandevis fantastisk cover som de dessutom lyckats göra på ett eget och personligt vis. Alla i bandet är mycket duktiga musiker, men det är förstås sångerskan Rachael Price som man främst fastnar för. En otrolig röst som är både varm och fyllig men som även har en personlig udd och klang som fångar ens uppmärksamhet. Hon har redan fått ett flertal utmärkelser för sin sångröst och fler lär det bli. Bandet träffades när de alla studerade vid New England Conservatory of Music i Boston. Det var gitarristen och trumpetisten Mike "McDuck" Olson som handplockade dem han ville ha med i bandet. Namnet Lake Street Dive har de tagit efter en gata i Olsons hemstad Minneapolis som är känt för sina mindre strikta barer och krogar. På svenska kunde man kalla dylika utskänkningsetablissemang för kvarterspub, i Finland för räkälä och i USA för dive. Därav Lake Street Dive. Och jag kan gott tänka mig att den här musiken vore fantastisk att höra live på ett sådant ställe.

Lake Street Dive / Seventeen

Lake Street Dive har nyligen (i februari) gett ut deras tredje studioalbum. Bad Self Portraits heter det och hela skivan har en härlig livekänsla vilket får det att låta som om de dragit alla låtarna i en enda tagning i studion. En yngre lyssnare kan törhända komma att tänka på artister som Adele och Amy Winehouse, medan en äldre hör influenser från Motownsoul, Stax R&B, jazz, blues och gospel. Vilket enbart visar bredden på bandets musikaliska kvaliteter. Men så har de också hunnit utveckla och hitta sin stil under de snart 10 år de spelat tillsammans. Och om allt går som jag hoppas står Lake Street Dive nu för dörren till ett större genombrott. Bandet planerar som bäst deras första Europa-turné, så vi kan ju bara hoppas att de i så fall hittar vägen även hit till Finland. Tänk att få höra detta på t.ex. Pori Jazz. Wow.

Lake Street Dive / You Go Down Smooth

Lake Street Dive / Rental Love

Dan Eskils musikbar