Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Sy själv mjuka byxor i velour

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2019 12:42.
Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
Bildtext Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
Bild: YLE/Strömsö

Det roliga med att sy byxor själv är att man kan trixa och sy finesser och dekorationer som inte finns på färdigt köpta byxor i butiken.

Sy egna kläder 2: Byxor - sy mjuka byxor i velour - Spela upp på Arenan

Man kan skapa helt unika plagg till hela familjen som kan ta upp t ex barnets passion för fiskar eller varför inte låta barnet själv vara med och bestämma designen på sina egna kläder. Genom att göra extra långa muddar som kan vikas dubbla i början så ökar dessutom användningstiden anmärkningsvärt på ett par barnbyxor eftersom man kan vika ner den extra muddlängden och på så sätt förlänga byxorna i ett nafs, när barnen växer så snabbt. Har man en overlock- eller coverlock maskin kan man naturligtvis använda dem men det går lika bra med en vanlig symaskin som har åtminstone någon form av töjbar söm. Vill du hellre sy enkla tights i stretchigt tyg hittar du anvisningarna här!

Gör så här;

 1. Rita av mönster och klipp ut i önskat tyg och följ anvisningarna i sömnadstidningen.
 2. Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna
  Bildtext Påsydda fickor med resårkant
  Bild: YLE/Strömsö
 3. Extra dekorationer sys först på benen innan man börjar sy ihop dem. Här gjorde Lee fiskar och sjögräs, på ena benet på framsidan och på det andra benet likadant men på baksidan.
 4. Påsydda fickor kan lätt klippas till så att du tar mått efter barnets hand och gör en mall formad som ett ägg, plus sedan en inbuktning (från äggets topp så att säga) som kantas med resortyg. Klipp då till en bit resårtyg och sy den räta mot räta i inbuktningen, vänd resoren till avigsidan och sy fast med töjbar söm, t ex trestegs raksöm (om du inte har en coverlock maskin). Klipp sedan försiktigt bort extra tyg från baksidan så att det lämnar ca 3 millimeter kvar från sömmen.
 5. Fickan sys sedan fast ovanpå framstycket med t ex ”bikupe”- söm om man inte har en overlockmaskin med täcksöm.
 6. Sätt en baksida och en framsida av ett ben, med rätan mot varandra och sy inre bensöm och yttre bensöm.
 7. Mudden sys fast i byxbenet
  Bildtext Mudden sys mot byxrätan
  Bild: YLE/Strömsö
 8. Sväng sedan ena benet till rätan och trä in det i det andra benet så att rätorna hamnar mot varandra. Nåla och sy grensömmen med töjbar söm.
 9. Sväng ut benet och sy fast muddar nertill. Byxorna är nu svängda med rätan utåt.
 10. En mudd sys så att den klipps till i dubbelt så stort tyg. T ex om mudden ska vara 6 cm bred, dvs 12 cm i omkrets så lägger man till sömsmån 2 cm (1 cm i vardera sidan) och får så 14 cm. Om längden ska vara 8 cm så tar man det dubbelt och kommer då upp till 16cm plus sömsmån 1 + 1 cm, dvs 20 cm. Då klipps tyget 14 x 20 cm så att trådriktningen följer 20 cms linjen. Vill man nu dessutom ha en extra lång mudd så att man sen kan ha den uppvikt så lägger man bara till ytterligare dubbelt på längden (om man vill öka användningstiden när barnet växer snabbt).
 11. Vik mudden dubbel på längden och sy ihop de 20cm (eller dubbla då om man dubblerat för tillväxten).
 12. Resåren i benen dubbelvikt
  Bildtext Såhär snygg blir mudden
  Bild: YLE/Strömsö
 13. Vik nu upp tyget dubbelt så att sömsmånen döljs inne i mudden, och trä mudden runt benets nedre öppning med den vikta delen uppåt och öppningen neråt. Nåla fast mudden så att söm -sidan kommer mot inre bensömmen. Töj muddtyget så att det fördelas jämt runt benöppningen. Sy fast med töjbar söm och vik sedan ner mudden.
 14. Sy en kanal i midjan för ett gummiband och trä i det.

Mer om att sy egna kläder
Att hitta och rita mönster och klippa till tyg
Byxor - tights i stretchigt tyg

Lees sytips för mjuka stickade tyger som trikå, college och velour:

Dekorationerna gör byxan
Bildtext Dekorationerna kan variera i det oändliga
Bild: YLE/Strömsö
 • Om du använder overlock maskin vill tyget ofta skjuta iväg ojämnt när du startar så på känsliga ställen där du vill att det ska bli ett snyggt möte, t ex i en halslinning när du syr ihop den sista axelsömmen, då kan du först sy med vanlig symaskin en start som låser tyglagren på rätt ställe´.
 • När du vill fästa overlock trådarna så kan du slå en knut och sen vika ner dem på sömmen och sy fast dem med vanlig symaskin ifall du inte orkar trä upp dem på nål och fästa dem för hand.
 • Gör små testbitar med olika sömmar för t ex sömnad av muddkant eller fickor där du samtidigt kan testa hur mycket du ska töja resortyget för att få snyggaste resultat och se hur olika uttryck det blir med olika sömmar.
 • Använd alltid special nålar till symaskinen som är anpassade efter materialet, t ex jersey nålar eller trikå nålar som har en kulformad spets. Om man använder fel eller dålig nål kan det annars uppstå små hål bredvid sömmen som syns efter några tvättar.

Mer om ämnet på Yle Arenan