Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Använd hela citronen - gör skrubb och te av skalet

Från 2014
Uppdaterad 26.10.2018 13:41.
en halverad citron
Bildtext Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. Jag tycker om det där gammaldags helhetstänkandet – att man tar vara på så mycket som möjligt av råvarorna.

De flesta pressar saften ur citroner men slänger skalen, fast det egentligen är där det mesta av nyttigheterna sitter.

Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade och hejdar inflammationer och stärker blodkärl. Dessutom lär vi oss lättare om vi andas in citrondoft.

I små körtlar i skalen finns en eterisk olja som är bakteriedödande, inflammationshämmande och stärker blodkärlen.

Man kan alltså lägga en bit citronskal på ett sår för att hejda blodflödet, eller tvätta sår, brustna blodkärl och åderbråck med citronskalste för att de ska läka ihop.

Den eteriska oljan är också hälsosam att andas in. Doften gör oss pigga och fokuserade och ökar koncentrationen och inlärningsförmågan.

En gång efter att jag stått och rivit citronskal en hel dag kan jag bara instämma - jag kände mig faktiskt ovanligt fokuserad, insvept i citrondoft som jag var.

Men den effekten får man förstås bara av riktiga citroner eller av äkta eterisk olja. De kemiska citrondofterna, som finns i städartiklar och toalettsprayer fungerar inte.

Riv först och pressa sedan

Jag river alltid av skalet innan jag pressar saften ur citronen. Skalet får sedan ligga på ett fat eller en bricka och torka. Rivet citronskal torkar på några dagar och så åker det ner i en burk för senare bruk.

Har jag använt citronklyftor till maten drar jag bort köttet som är kvar och skär skalen i smala strimlor som jag också torkar. Det tar lite längre tid, ungefär en vecka, men hamnar småningom även de i en burk.

Strimlorna använder jag i badvattnet när jag behöver piggas upp, både fysiskt och mentalt eller om jag har sår som behöver hjälp att läka.

Rivet citronskal använder jag till kroppsskrubb eller ett uppiggande te.

Citronskrubben gnids in på fuktig hud
Bildtext Citronskrubben gnids på fuktig hud

Skrubb av salt och citron

Blanda lika delar grovt havssalt och torkade rivna citronskal och lägg i en tätslutande glasburk.

Den här skrubben passar bra i duschen eller bastun. Den är bra när man behöver vakna mentalt eller om man har åderbråck.

Blöt kroppen, ta en näve skrubb och gnid in hela kroppen utom ansiktet. Skölj av.

Alexandra gör två sorters te på citronskal
Bildtext Supercitronte och grönt te med citron

Grönt te med citron

Blanda 1 dl bra grönt te, gärna longjing som har en rostad och lite nötaktig smak med 2 tsk rivet, torkat citronskal. Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Supercitronte för fokus och harmoni

Te på citronmeliss smakar ju redan citron, men om man blandar i rivet, torkat citronskal får teet en ännu friskare och syrligare smak.

Eftersom citronmeliss är lugnande och harmoniserande och citroner är uppiggande och fokuserande får man ett te som gör en lugn, harmonisk och fokuserad. Perfekt vid kreativt arbete!

Blanda 1 dl torkad citronmeliss med 2 tsk rivet, torkat citronskal. Tag 2 tsk teblandning till en kopp te.

Mer om ämnet på Yle Arenan