Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheims arkitekturtävling lanseras 4 juni

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 19:46.
Guggenheim-museet i New York
Bild: Wikipedia Commons

Såväl finansiärer som budget är fortfarande oklara när det gäller arkitekturtävlingen för ett Guggenheim-museum i Helsingfors. Trots det uppger Guggenheimstiftelsen att tävlingen lanseras den 4 juni.

Så sent som i går på torsdag hette det att lanseringsdatumet för arkitekturtävlingen klarnar om några veckor, men i dag fredag skickade Guggenheimstiftelsen ut ett pressmeddelande om att tävlingens lanseringsdatum kommer att vara den 4 juni.

Det är samma datum som Svenska Kulturfondens styrelse väntas fatta beslut om bidraget på en halv miljon till arkitekturtävlingen. Styrelsen bordlade ärendet i går eftersom Guggenheimstiftelsen då inte hade fått tillräckligt många finansiärer för att betala arkitekturtävlingen.

Wiseman nöjd med veckan i Helsingfors

I pressmeddelandet uppges att beredningen av arkitekturtävlingen har framskridit så mycket att lanseringsdatumet nu har klarnat. Guggenheims representanter har besökt Helsingfors den här veckan och enligt biträdande direktör Ari Wiseman har veckan i Helsingfors varit nyttig och produktiv.

- Vi är verkligt nöjda med hur sakerna har framskridit. Speciellt glada är vi över att vi snart kan lansera en öppen, internationell arkitekturtävling. Tävlingen ger en utmärkt möjlighet att konkret se hur ett Guggenheim-museum i Helsingfors ser ut, säger Wiseman i pressmeddelandet.

Tävlingen antas räcka ett år. Detaljerna är ändå fortfarande öppna. Därmed är det fortfarande oklart vem som betalar och vad budgeten går på. Det är än så länge bara Svenska Kulturfonden, som i offentligheten uppgett sig vilja stöda arkitekturtävlingen. Fonden kräver ändå att också andra finländska stiftelser och fonder betalar för arkitekturtävlingen för att Kulturfonden ska göra det.

Jukka-Pekka Mylly vid PR-byrån Miltton, som sköter Guggenheims kommunikation i Helsingfors, är förtegen gällande detaljerna.

- Allting står i pressmeddelandet, säger han då Yle Huvudstadsregionen ringer upp och ställer frågor.

Läs också:

Guggenheim: Vi förstår att Kulturfonden behöver mer tid
Kulturfonden bordlade Guggenheimbidrag
Beslut om Guggenheim väcker intern kritik
"Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"
Minister om Guggenheimstöd: Finns ingen skyldighet att informera
Helsingfors reserverar Guggenheimtomt