Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Den väglösa vägen i Afrika

Från 2014
Uppdaterad 24.03.2016 12:51.
När vägen blir väglös
Bild: First Frame / Erik Saanila

Det finlandssvenska paret Carita och Pähr-Einar Hellström har levt i olika afrikanska länder i 15 år av sitt liv. 1969 åkte familjen, som då bestod av mamma och pappa samt fyra barn i åldern två till sju, till Afrika för första gången.

Doktor Hellström hade fått arbete som läkare vid ett sjukhus ute på landsbygden och familjen skulle stanna i ett år. Men ödet ville annorlunda och med åren har det blivit arbete i inte bara i Tanzania utan också i Somalia, Moçambique och Angola. Efter ett liv av kringflackande har de slagit sig ner i Caritas barndomshem på ön Norrskata i den åboländska skärgården.

Dokumentärfilmen följer med på en färd genom paret Hellströms liv. Medan Pähr-Einar är sysselsatt med tuberkulosbekämpning bland lokalbefolkningen skriver Carita böcker om sin vardag i de olika afrikanska länderna. I Moçambique upptäckte Carita till sin förvåning att hon kunde skapa vackra saker med sina händer och småningom börjar hon lära ut hur man kan använda konsten som terapi.

Deras upplevelser och äventyr i Afrika ställs i kontrast till friden på den lilla ön. Dokumentären berättar om äventyr och äventyrslusta, om kreativitet och om hur det känns att bryta sig loss från gamla mönster. Och om vad det ger och tar att våga lyssna på sig själv och slutligen inse att den bästa vägen är den väglösa vägen.

Repris från 2012
30 dagar på Arenan

Regi: Marina Saanila & Erik Saanila
Produktion: First Frame 2012