Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Från ålderdomshem till fritidsmecka

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 13:00.
Malin Kemppainen och Arno Heinänen
Bildtext Malin Kemppainen (till vänster) och Tjali Heinänen i Ingahemmets gym.
Bild: YLE / Jonas Sundström

Ingahemmet i Ingå har varit till salu i över ett år men ännu har ingen köpare dykt upp. Äldrevården flyttade i november 2012 till en ny lokal i Ingå centrum, men Ingahemmet har på sista tiden stått allt annat än tomt.

- Vi har skämtsamt sagt att nu när vi fyllt Ingahemmet med verksamhet så kommer det säkert ett anbud snart, skrattar Ingås kommundirektör Jarl Boström. Här fungerar centralköket och Ingå pensionärerna hyr utrymmen. Så finns här ett gym och en keramikverkstad. Ingahemmet fungerar också som ett varmt lager för bland annat lågstadieskolan Merituulen koulu i Ingå.

Boström tillägger också att kommungården i Ingå som bäst håller på att göras om till ett bibliotek. Det betyder att både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i alla fall tillfälligt blir utan mötesrum.

- Antagligen kommer de att från och med april börja ha sina möten här i Ingahemmet i stället, berättar han.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Den verksamhet som för tillfället drar mest besökare till Ingahemmet är det 140 kvadratmeter stora gymmet som öppnade tidigare i vintras. För en summa på femtio euro per år får man en egen nyckel och obegränsat med träningstid.

- Hittills har vi haft närmare 100 personer som kvitterat ut en nyckel, säger Arno "Tjali" Heinänen, som är Ingå kommuns fritidsledare och ansvarig för gymmet.

Han är mycket glad över den nya lokalen, som stått tom sedan åldringsvården på grund av mögelproblem flyttades till Lönneberga i Ingå centrum. Tidigare har man kunnat träna i källaren till den finska lågstadieskolan Merituulen koulu. Trots att Ingahemmet ligger några kilometer utanför centrum har Ingåborna fortsatt att träna lika flitigt som förut.

Malin Kemppainen är en av dem och tycker att den nya lokalen är betydligt bättre än den gamla.

- Det är jättebra i jämförelse med det förra. Det är stort och luftigt och solen strålar in genom fönstren. Tidigare var det väldigt trångt och man tränade väldigt nära inpå varandra. Nu får man träna i fred.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Trots att det nu finns så mycket verksamhet i Ingahemmet vill kommunen naturligtvis sälja byggnaden så fort som möjligt. Kostnaderna för att till exempel hålla huset varmt är höga.

- 1,1 miljoner euro har vi begärt för det, men om det dyker upp någon intresserad går det att förhandla om priset, säger Boström. I priset ingår också de omkringliggande husen, ett radhus och två andra byggnader. Han hoppas att Ingahemmets läge ska göra det mer attraktivt för köpare. Stamväg 51 ligger trots allt väldigt nära.

Om Ingahemmet säljs blir verksamheten tvungen att flytta. För gymmet finns redan en eventuell reservplan berättar Heinänen.

- Vi har tillsammans med Aktia Arena spekulerat i om det skulle vara möjligt att flytta gymmet dit. Förhoppningsvis kan gymmet då stanna där permanent.