Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskning: Kråkor lika intelligenta som 7-åringar

Från 2014
Kortnäbbad kråka.
Bildtext Kortnäbbad kråka.
Bild: John Gerrard Keulemans

Kråkor fattar lika kompetenta beslut som 5-7-åriga barn, visar forskning i Nya Zeeland.

Man undersökte den kortnäbbade kråkan, som lever i ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet. Den kortnäbbade kråkan är en släkting till de kråkor som lever i Finland.

Den kortnäbbade kråkan har redan tidigare konstaterats vara en intelligent art, som löser problem med sin slutledningsförmåga. Den använder sig till exempel av stickor för att gräva mat från trånga hål. Den har också förstått att det lönar sig att föra hårda nötter ut på vägen så att de krossas av bilarna.

Forskare vid universitet i Auckland beslöt sig för att undersöka hur god slutledningsförmåga kråkorna i själva verket har. En testgrupp på sex fåglar fick i uppgift att klura ut hur man skulle nappa åt sig en matbit som låg inom räckhåll i ett kärl med vatten.

Lösningen på problemet var att fylla kärlet med föremål som höjer vattenytan. Kråkorna förstod snabbt vad det handlade om och fyllde snabbt kärlet med föremål som var tillräckligt tunga för att sjunka till botten.

Ett U-format rör som utåt sett såg ut som två skilda rör var ändå en för stor utmaning för den kortnäbbade kråkan. Också ett människobarn förstår denna klurighet först ungefär i 8-årsåldern.

Undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE. Man kan se en video från testet här.

Diskussion om artikeln