Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Finland köper inte robotar av USA

Från 2014
Uppdaterad 29.03.2014 10:11.
En artillerirobot avfyras från avyrningssystemet mlrs.
Bildtext En robot avfyras från MLRS-systemet under en NATO-övning i Ungern år 2000.
Bild: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Finland backar när det gäller en amerikansk robot-affär värd 100 miljoner euro. Det är tidningen Helsingin Sanomat som rapporterar att affären inte blir av.

Det var meningen att Finland skulle köpa uppemot 70 taktiska ATACMS-artillerirobotar som kan nå 300 kilometer. Enligt dagens Helsingin Sanomat anser försvarsministeriet att robotarna blir för dyra och att systemet redan börjar bli lite gammalt.

Finland utreder nu andra billigare och mer moderna robot-alternativ, säger handelsrådet Arto Koski på försvarsministeriet till Helsingin Sanomat.

Affären har förberetts sedan sommaren 2012 då USA:s kongress beviljade Finland tillstånd att köpa missilerna för 100 miljoner euro. Enligt Helsingin Sanomats uppgifter skulle USA ha samkört den finländska beställningen med en robotbeställning från Qatar och på så sätt fått ner priset. I torsdags meddelade ändå Qatar att landet går ur vapenaffären.

Viktig roll i försvaret

ATACMS-robotarna är ett av försvarsmaktens viktigaste vapen för att upprätthålla försvarskapaciteten. Enligt Finlands försvarsstrategi är tunga robotar det mest centrala vapensystemet för att kunna försvara hela landet. På andra plats kommer Hornet-planens missilsystem.

Finland har förberedde redan 2006 anskaffningen av robotarna med att köpa tunga MLRS-raketavfyrare från Holland för 45 miljoner euro. Avfyrningssystemet har också uppdaterats för att kunna avfyra ATACMS-robotar. En uppdatering som kostade försvarsmakten 40 miljoner euro.

Diskussion om artikeln