Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland sover fortfarande om natten

Från 2014
Uppdaterad 16.03.2015 13:23.
Yle Nyheter TV-nytt: Finland sover fortfarande om natten - Spela upp på Arenan

Ett samhälle som aldrig sover, där alla tjänster finns tillgängliga dygnet runt, och där den traditionella dygnsrytmen får ge vika för en otyglad flextid. Det här har länge ingått i våra framtidsvisioner, och är redan verklighet på många håll. Men hur ser det egentligen ut här i Finland? Har det uppstått ett 24/7-samhälle eller är det bara en myt?

För att få ett svar begav vi oss ut i Helsingforsnatten att för att se vilka tjänster som finns tillgängliga, och hur mycket de egentligen används. Vi började i Sörnäs.

Klockan närmar sig redan tolv på natten, och mörkret har lagt sig. Men inne i 24/7 Fitness ljusa träningslokal bryr sig ingen om klockan. Här tränas det fortfarande för full maskin.

24/7 Fitness i Sörnäs
Bildtext 24/7 Fitness i Sörnäs är populärt bland unga och invandrare. - (Copyright: Yle)
Bild: Yle

Ville Immonen är ljudtekniker och jobbar ofta sent. Han har just avslutat sitt träningspass och hör till dem som är i stort behov av tjänster som är öppna dygnet runt.

- Oftast hinner jag inte uträtta några ärenden under vanliga öppethållningstider. Men nu när det har kommit fler tjänster som håller öppet dygnet runt, har jag för första gången möjlighet att använda dem. Jag stöder därför definitivt den här utvecklingen. Nu hinner också nattmänniskor som jag till butiken, säger han och kilar i väg till matbutiken på andra sidan gatan.

Fast i gamla mönster

I många avseenden går Finland allt mer i riktning mot ett servicesamhälle, där grundläggande tjänster alltid ska vara tillgängliga oberoende av om det rör sig om gym, apotek eller matbutiker. Statistik över våra arbetstider visar ändå att Finland ligger efter i utvecklingen och inte har moderniserats i den takt som man förutspått.

Det är visserligen betydligt vanligare med flexibla arbetstider hos oss än i resten av EU-länderna. Det här är möjligt på tre av fyra finska arbetsplatser. Men på 25 år har det inte skett någon märkbar förändring. Finländarna jobbar i dag fortfarande lika mycket under vanlig kontorstid (kl. 06 - 18), som i slutet av 1980-talet.

Forskaren Timo Anttila har länge undersökt finländarnas arbetstider, och är själv förvånad över att förändringen har varit så liten. Det strider helt mot den allmänna uppfattningen, konstaterar han.

- I början av 2000-talet under it-boomen kunde man skönja en förändring. Ekonomin blomstrade och många jobbade mer än förut för få sin beskärda del av potten. Men sen försämrades ekonomin, it-bubblan sprack, och finländarna återgick till att arbeta mer eller mindre precis som de gjort tidigare.

Nattjobb en klassfråga

Bildtext Yle
Bild: Yle

Arbetstiden är också en klass- och åldersfråga. De uppgifter om finländarnas arbetsförhållanden som Statistikcentralen har samlat in, visar att skiftarbetet berör främst bara yrkesgrupper med sämre socioekonomisk ställning. Till exempel städare, butiksbiträden och andra snuttjobbare - i praktiken oftast unga och invandrare. Medelklass- och medelålders finländare här däremot goda möjligheter att påverka sina arbetstider.

24/7-samhället en myt

Ser man på vilken tid på dygnet vi finländare oftast jobbar, kan det konstateras att vi inte alls har tagit ett steg i riktning mot ett 24/7-samhälle. Det här är bara en myt, menar Timo Anttila.

Det är lång väg kvar till ett verkligt 24/7-samhälle. Vi jobbar inte längre och sover inte mindre än förut. Det är bara en myt.

- Det är lång väg kvar till ett verkligt 24/7-samhälle. Vi jobbar inte längre än förut. Och i motsats till vad många tror, sover vi inte heller mindre än förut. Vi går lite senare till sängs, men det är allt. Det finns alltså en massa myter om det finländska folket som är helt felaktiga, säger Anttila.

Staten och kommunerna har hittils kunnat skjuta upp förändringsbehovet genom att erbjuda olika nättjänster. Men pressen på ökad flexibilitet är stor, vilket kräver förhandlingar på arbetsmarknaden. Det här leder till samma förändringar inom offentliga tjänster, som till exempel dagvården och äldreomsorgen som inte kan skötas virtuellt.

Konsumtion 24h

Samtidigt anses det i allt högre grad höra till våra medborgerliga rättigheter att kunna konsumera precis när vi vill. Internet lugnar lätt vår nattliga köpiver, men inte om vi blir hungriga. I Helsingfors finns det redan sju 24h-matbutiker, jämfört med endast en för fyra år sedan.

Nya vanor skapar nya behov. Det vet också Tuula Palmunen-Saari, en äldre kvinna, som mitt i natten kommit till Alepas 24h-butik på Mannerheimvägen för att köpa cigaretter.

Tuula Palmunen-Saari använder ofta Alepas 24h butik.
Bildtext Tuula Palmunen-Saari använder ofta Alepas 24h-butik. - (Copyright: Yle)
Bild: Yle

- Klart man klarar sig utan de här tjänsterna, jag har levt största delen av mitt liv utan 24h-tjänster. Men å andra sidan är det jättebra att de finns, om man till exempel behöver blöjor åt sin bebis, konstaterar hon.

Det är ingen slump att just den här Alepan håller öppet dygnet runt. På HOK-Elanto gör man strategiska analyser av var det lönar sig att öppna 24h-butiker. För att vara lönsamma ska de ligga centralt, nära goda trafikförbindelser och i närheten av sjukhus eller andra arbetsplatser med skiftarbetare. På HOK-Elanto är man nöjd med det nuvarande nätet av 24h-butiker och planerar inte att öppna fler.

- Vår nattförsäljning går hyfsat och fyller ett klart behov. Vi har kalkylerat att de 24h-affärer vi har är lönsamma, men jag tror inte att det finns ett behov av fler, säger HOK-Elantos informationschef Ralf Nyberg.

Men det är inte bara livsmedel som kan behöves mitt i natten. I dag ska det också gå att köpa elektronik oberoende av tiden på dygnet.

Verkkokauppa har haft sin 24h-kiosk på Busholmen redan i några år. Här kan du köpa hårdskivor, tangentbord och till och med el-gitarrer mitt i natten. Försäljningen har ökat sakta men säkert för varje år. Också denna natt dyker det upp en och annan i akut behov av ny teknik.

Dygnet-runt-tjänsterna etableras

I jämförelse med riktiga metropoler ligger Helsingfors fortfarande långt efter. Men en långsam förändring håller på att ske, menar vissa. En av dem är Veikko Seppälä, som på sidan av studierna jobbar på Delish, en 24h-kiosk som ligger på Stora Robertsgatan i centrum av Helsingfors. Han vet vad han talar om. Från sin kioskdisk följer han dagligen med finländarnas nattvanor.

Folk börjar vänja sig vid att det finns 24/7-tjänster i centrala Helsingfors.
Bildtext Folk börjar vänja sig vid att det finns 24/7-tjänster i centrala Helsingfors. - (Copyright: Yle)
Bild: Yle

- Jag tror inte att kundernas antal ökar exponentiellt, men jag tror nog att de blir fler. Folk börjar vänja sig vid 24/7-tjänsterna, som ännu för några år sedan var ett okänt begrepp.

Just den här tiden på natten, innan barerna stänger, är det mycket lungt här. Men genast när krogarna har stängt strömmar det in folk här, påpekar Veikko Seppälä.

Solen dikterar fortfarande vår rytm

Även om dygnet-runt-tjänsterna helt klart fyller en funktion för vissa, är steget till ett fullskaligt 24/7-samhället är ändå långt. De flesta finländarna är fortfarande fastrotade i det gamla agrarsamhällets dygnsrytm - upp med solen och till sängs med mörkret. Men inte alla.

Vi avslutar vår nattliga rundtur i Sörnäs där vi startade. Klockan är två och de sista kunderna på 24/7 Fitness håller först nu på att packa ihop. En av dem är Juulia Raerinne.

- Jag jobbar i Alepa och gör mycket kvällsturer, därför har jag ganska sena vanor. Vanligtvis är vi här en timme tidigare, men i dag drog träningen ut på tiden.

Klockan närmar sig halv tre. Nu har också knarkarna på ökända Piritori i Sörnäs gått och lagt sig. Genom fönstret till gymmet skymtar ännu rörelsen av en ensam skepnad, och den första tidningsutdelaren dyker upp i närmaste gatuhörn. Två undantag som bekräftar regeln. Finland sover fortfarande om natten.

Diskussion om artikeln