Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov och Kerry kallade till blixtmöte

Från 2014
Uppdaterad 30.03.2014 12:05.
Sergej Lavrov i Haag den 24 mars.
Bildtext Sergej Lavrov i Haag den 24 mars.
Bild: Phil Nijhuis / POOL / EPA

Rysslands och USA:s utrikesministrar har kommit överens om ett blixtmöte om Ukraina i Paris på söndag. Lavrov försäkrade på lördagen att ryska styrkor inte kommer att tränga in i Ukraina.

Enligt Lavrov har Ryssland och västmakterna närmat sig en lösning på krisen i Ukraina under de senaste dagarna. Lavrov diskuterade med USA:s utrikesminister John Kerry under lördagen.

På fredagen ringde Rysslands president Vladimir Putin upp president Barack Obama. Presidenterna lär ha diskuterat USA:s förslag om att utländska observatörer skickas till Ukraina för att garantera den ryska minoritetens rättigheter. Ryssland skulle i gengäld dra sina styrkor tilbaka till sina baser.

Lavrov säger också att Ryssland vill ha ett federalt styre i Ukraina som skulle ersätta den nuvarande modellen där man understryker regionernas autonomi.

Ukraina bör också förbli obundet, utanför Nato, enligt Lavrov.

Tatarerna vill ha autonomi

Det är inte bara Ryssland och USA som vill bestämma hur Ukraina ska fungera.

Representanter för Krims tatarminoritet samlades på lördagen till en kongress och kom överens om att arbeta för att söka vad de kallar etnisk och territoriell autonomi. Det är inte klart hur autonomin skulle se ut i praktiken. Kongressen fördömer Rysslands annektering av Krim.

Det finns ungefär 300 000 krimtatarer, och de utgör under 15 procent av befolkningen på Krim. En stor andel av krimtatarerna bojkottade folkomröstningen som ordnades på Krim om att övergå från ukrainskt till ryskt styre.

Läs också:
Putin ringde Obama om krisen i Ukraina

Diskussion om artikeln