Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska konstskatter på värdering

Från 2014
Uppdaterad 31.03.2014 05:49.
Syskonen Christer Löfman och Isa Haslecker ville få farfars tavla värderad.
Bildtext Syskonen Christer Löfman och Isa Haslecker ville få farfars tavla värderad.

Sittplatserna på Österbottens museum ville inte räcka till då husets egna konservatorer tillsammans med en expert från auktionshuset Bukowskis på lördagen tog emot och värderade konst. Christer Löfman fick veta att hans målning av Adolf Bock hör till de främsta som konstnären har målat.

- Tavlan har gått i arv från min farfar och jag har alltid varit fäst vid den, säger Christer Löfman som besöker evenemanget tillsammans med sin syster Isa Haslecker.

Målning av Adolf Bock, daterad år 1924.
Bildtext Målning av Adolf Bock, daterad 1924.

Syskonen tror att tavlan möjligen är värdefull, men hur värdefull återstår att se. Kön fram till Bukowskis intendent Laura Pohjola är lång.

Unikt tillfälle

- Det är första gången vi ordnar den här typen av evenemang vid Österbottens museum och vi visste ju att det finns ett intresse, men så här många besökare hade jag aldrig kunnat vänta mig, säger museichef Selma Green.

Bara under den första timmen ställde sig över trettio besökare i kö, och då många dök upp parvis betydde det att sittplatserna nästan tog slut. Många fick dessutom vänta länge, då värdering av konst sällan är någon enkel och snabb affär.

- Idag har vi fått bevis på det vi nog i princip redan visste, det vill säga att det hänger en hel del värdefull konst i Vasabornas hem, säger Green.

Programmet är inte längre tillgängligt

Samtidigt påpekar Green att värdet kan vara av många olika slag.

- För oss är det minst lika intressant att se det kulturhistoriska värdet som det rent ekonomiska, vi har under dagen stött på konst och kuriosa som vi gärna skulle ställa ut här på Österbottens museum men som knappast skulle inbringa några större summor på en auktion, säger Green.

Museichefen hoppas därför att det nya samarbetet med Bukowskis ska bli något bestående.

- Intresset för konst och antikviteter är stort i Österbotten och det fortsätter att vara stort, så jag tror att det finns ett behov av liknande tillställningar farmöver, säger Green.

Redan i maj har österbottningarna nästa chans, då finns Bukowskis åter på plats för att göra värderingar.

- Ja, den 17 maj kan man komma hit med konstföremål och smycken, så gör vi vårt bästa för att bedöma ursprung och värde, berättar Green.

En mästare på marint

Så har Christer Löfman väntat så länge att ingen längre står före honom i kön. Man hjälps åt att lägga den stora målningen av den tysklandsfödde konstnären Adolf Bock på bordet framför experterna.

Laura Pohjola är intendent och konstexpert på auktionshuset Bukowskis.
Bildtext Laura Pohjola är intendent på auktionshuset Bukowskis.

- Den är jättefin, utbrister Bukowskis intendent Laura Pohjola spontant.

Enligt Pohjolas bedömning hör tavlan, föreställande ett segelfartyg som i milt kvällsljus stretar genom havets vågor, till de allra främsta som den självlärde marinmålaren Bock producerat. Hon placerar utropspriset på auktion till mellan tusen och tvåtusen euro.

- Det hör till pristoppen här idag, för fastän jag sett en hel del intressanta verk och många målningar med österbottnisk bakgrund så är det inte många som skulle inbringa mer än fyrsiffrigt på auktion, säger Pohjola.

Christer Löfman ser en aning besviken ut då han hör summan.

- För tusen euro tycker jag den hellre kan hänga kvar på väggen hemma hos mig, säger Löfman.

Samtidigt är han nöjd över att ha fått tavlans äkthet och ursprung bekräftad.

- Jag har själv tillbringat många år på sjön och när jag som ung flyttade hemifrån till England så följde tavlan med i baksätet på bilen, trots att mamma inte tyckte det var någon god idé att behandla farfars finaste konstskatt på det sättet, skrattar Löfman.