Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike: Lokalvalsresultat kan leda till ministerbyten

Från 2014
Uppdaterad 30.03.2014 13:48.

I dag ordnas lokalvalets andra omgång i Frankrike. Under den första omgången förra veckan gick ytterhögern framåt och socialistpartiet led ett valnederlag. Socialisterna kan komma att förlora borgmästarposten i hundratals byar och städer.

Valnederlaget kan medföra betydande förändringar i regeringen. President François Hollande väntas ersätta premiärminister Jean-Marc Ayrault med inrikesminister Manuel Valls, som är den populäraste ministern bland folket.

Jean-Marc Ayrault
Bildtext 80 procent önskar att Jean-Marc Ayrault lämnar premiärministerposten.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Enligt en opinionsmätning som gjordes förra veckan stöder 80 procent av fransmännen att Ayrault sätts åt sidan.

Det högerextrema och främlingsfientliga partiet Nationella Fronten (Front National) ser ut att få borgmästarposten i över tio medelstora städer.

I Hénin-Beaumont i norr valdes Nationella frontens borgmästarkandidat redan i den första omgången då denne fick över hälften av rösterna. Den mest kända staden som i framtiden ser ut att ledas av Nationella fronten är den sydfranska staden Avignon.

Borgmästaren har en mycket inflytelserik ställning i Frankrike. Det här brukar i allmänhet också synas i intresset för valdeltagande.

I första omgången stannade valdeltagandet ändå vid 63,5 procent. I synnerhet i industristäder gynnade den låga röstningsprocenten Front National. De höga arbetslöshetssiffrorna leder också till ett minskat stöd för socialisterna.

Stödet för Nationella fronten steg i första omgången från 0,9 procent till 5 procent jämfört med lokalvalet år 2008. Partiet har inte kandidater i alla städer och kommuner.