Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjukhushandskar görs i slavliknande förhållanden

Från 2014
Uppdaterad 30.03.2014 20:13.
Programmet är inte längre tillgängligt

Gummihandskar som används på många sjukhus tillverkas under slavlika förhållanden, visar en färsk rapport som medborgarorganisationen Finnwatch har gjort. Det här är ett problem som också berör oss finländare.

Tiotusentals engångshandskar används dagligen på finländska sjukhus av både sjukskötare och läkare. De populära Sempercare-handskarna tillverkas i södra Thailand på en fabrik som samägs av österrikiska Semperit, en av världens största handsktillverkare, och thailändska Sri Trang Group.

Och efterfrågan är stor. Dagligen tillverkas det 42 miljoner gummihandskar i Semperits fabriker, och i fjol gjorde företaget sitt bästa resultat någonsin.

Samtidigt prickas Semperit av Finnwatch för att tillverka sina handskar under slavlika förhållanden.

Semperits fabrik i Thailand.
Bildtext Arbetarna på fabriken jobbar upp till 13 timmar per dag.

- Vi har intervjuat arbetare, som berättat att de jobbar upp till 13 timmars arbetsdagar, med för olagligt låga löner (under 7 euro i dagen) och utan rätt till någon ledighet, säger Sonja Vartiala som är verksamhetsledare för Finnwatch.

Används i flera sjukvårdsdistrikt

Finnwatch fick upp ögonen för de slavlika arbetsförhållandena på en av fabrikerna redan i fjol, och intervjuade 18 arbetare som berättade om de oetiska arbetsförhållandena. Många av dem har inte lämnat det enorma fabriksområdet, där de också bor, på flera år.

Semperit förnekar ändå allt och har motsatt sig att rapporten alls publiceras, eftersom de anser att den bygger på felaktiga uppgifter.

- Semperit påstår att det här bara är falska rykten, och menar att de visst följer alla etiska regler. Därför har de krävt att vi inte publicerar rapporten. En BSCI-rapport om företagsansvar som har gjorts av en tredje part, visar ändå att det här inte alls stämmer, säger Vartiala.

I Finland används de oetiska sjukhushandskarna av flera sjukvårdsdistrikt - bland annat i Egentliga-Finlands, Satakuntas, Lapplands och Södra Karelens sjukvårdsdistrikt.

Sjukskötare lägger på sig gummihandskar på Mejlans sjukhus i Helsingfors.
Bildtext Engångshandskarna används dagligen på finländska sjukhus.

Finnwatch vill ändå inte att man börjar bojkotta de här handskarna, det hjälper inte de utsatta arbetarna. Man uppmanar däremot de finländska sjukvårdsdistrikten att ta större etiskt ansvar och införa strängare sociala kriterier när man köper in sina produkter. Nu tittar de främst bara på priset och skyfflar över ansvaret på importörerna, menar Finnwatch.

Vid Åbo universitets centralsjukhus försäkrar man att man kommer att vidta åtgärder.

- Vi kommer att utreda fallet med importören och i fortsättningen införa socialt ansvar som ett kriterium vid införskaffning av sjukhusutrustning, säger Outi Kalske som är materialchef vid sjukhuset.

"Vi gör en egen utredning"

För OneMed Finland som importerar och marknadsför Sempercare-handskar, kommer de här nya uppgifterna som en fullständig överraskning.

- Vi har nu inlett en egen utredning om arbetsförhållandena i fabriken, och vi kräver att Semperit kommer med en närmare förklaring, säger vd Markus Henriksson.

- Finnwatch och Semperit har helt klart olika uppfattning om situationen. Vem tror ni på?

- Vi är medvetna om det här och nöjer oss inte med andras uppgifter, utan gör en egen bedömning. I vårt avtal ingår krav på socialt ansvar, i enlighet med internationella konventioner. Vi kräver att Semperit också följer dem, säger Henriksson.

OneMed har redan skickat en av sina anställda på plats till den prickade fabrikern i södra Thailand. Att helt sluta importera Sempercare-handskar till Finland är ändå uteslutet tillsvidare.

- Vi vill hellre utreda problemen och rätta till bristerna. Men förstås finns det ju också andra tillverkare på marknaden.