Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö vill förkorta sina tandläkarköer

Från 2014
Uppdaterad 31.03.2014 10:11.
hälsocentralen i hangö
Bildtext Hangö vill få ordning på köerna till tandvården.

Hangö stad måste redogöra för orsaken till långa köer inom tandvården. Regionförvaltningsverket begär en förklaring, eftersom en utredning gjord i oktober 2013 visar, att köerna till icke-brådskande vård varit långa och en del patienter fått vänta på vård över den lagstadgade tiden sex månader.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
ledande tandläkare pirta liljekvist vid hangö hälsocentral
Bildtext Pirta Liljekvist

Ledande tandläkaren Pirta Liljekvist säger, att hösten 2013 var speciellt problematisk, när en tjänst var obesatt och hon själv måste hålla en sjukledighet på sex veckor.

- Då överskred man i Hangö vårdgarantins sexmånaders gräns, men med hjälp av inhyrd tandläkare kunde man igen förkorta köerna, säger Liljekvist.

I dag står tvåhundra personer i kö för icke-brådskande vård, vilket är färre än det varit tidigare. Nu klarar hälsocentralens tandläkare av att ta emot patienterna inom den lagstadgade tiden, säger Pirta Liljekvist.

- Det är ingen bra situation när patienter hamnar att vänta i medeltal fem månader, men ändå bättre än det var senaste höst.

Fyra tandläkartjänster vid hälsocentralen

- Det finns fyra tandläkartjänster vid hälsocentralen, men tidvis har bara två tjänster varit besatta. Just nu jobbar ledande tandläkaren och två tandläkare på halvtid. Men det kommer att bli bättre, säger Liljekvist.

I maj börjar en ny tandläkare och på sommaren kommer ännu en odontologiekandidat att jobba i Hangö.

Många av dem som har väntat länge kan komma betydligt tidigare till tandläkare genom att de kan utnyttja annullerade tider.

- Det går ett meddelande till de fem patienterna som ligger längst fram i kön. Den som ringer först, får den lediga tiden, säger Liljekvist.

Hangö inte ensam

Men hur många tandläkare skulle det behövas i Hangö för att köerna skulle förkortas?

- Med tre och en halv tjänst skulle vi klara oss riktigt bra, säger Liljekvist.

Hangö är inte den enda kommun, som har problem med långa väntetider till den icke-brådskande tandvården. Till exempel i Lojo stod niohundra personer i kö i februari. För att sköta dessa skulle det behövas ett helt tandläkarårsverke. I Lojo skall den här kön åtgärdas med övertidsarbete besluta stadens personalsektion i förra veckan.