Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Omfattande hen-reform på Svenska Yle

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 07:06.
Programvärd i radiostudio
Bild: YLE/ Hanna Berndtson-Hera

Det könsneutrala pronomenet hen har raskt etablerats i Svenskfinland. Nu vill Svenska Yle vara en föregångare och ytterligare skynda på processen att uppnå ett möjligast könsneutralt medielandskap.

Denna artikel publicerades den 1 april 2014. Det är alltså fråga om ett aprilskämt.

- Vi ser att detta är tidens melodi, konstaterar Alex Hering, nytillträdd genusansvarig på Svenska Yle. Vi har uppmanat alla våra redaktörer att kategoriskt använda hen istället för han eller hon. Kön är ju så otroligt irrelevant i dagens värld.

Under våren inleds också ett påkostat projekt för att neutralisera de finlandssvenska kanalernas programledarprofiler. I radiostudiorna kommer man till exempel inom kort att installera mikrofonfilter som gör att programledarnas röster blir neutraliserade. Det kommer att vara så gott som omöjligt att avgöra om det är en man eller kvinna som talar. Enligt Hering upplever 80 procent av Radio X3M:s lyssnare kanalen som grabbig, medan hela 90 procent ser Radio Vega som en tantkanal. Med hjälp av filtren hoppas man kunna komma ifrån den här uppdelningen.

- Sådana här filter används redan på flera radiokanaler i Sverige, påpekar Hering. Det kostar givetvis en del att förse alla studior med filter, men det är nog det absolut klokaste vi kan göra med våra pengar.

Starka brand får nya namn

De flesta program kommer att fortsätta som tidigare, men en liten korrigering kommer man att kunna se i programtablån.

- Eftersom redaktörernas kön är ointressant kommer vi att slopa förnamn, så det blir en del små justeringar vad programnamnen beträffar.

På lördagarna sänds framledes Fritt fram med Lundberg och Bruun i Radio Vega. Det direktsända söndagsmagasinet i samma kanal kommer att heta Abrahamsson & Fahllund, Radio X3M:s aktualitetsprogram kommer att döpas om till Tengströms hörna. Den omåttligt populära talkshowen i Yle Fem kommer hädanefter att heta bara S, och programledaren får till nästa säsong en helt ny androgyn look.

- De här branden är redan så starka att ett namnbyte är en petitess, säger Hering.

Hur tror du att tittarna och lyssnarna kommer att reagera?

- Så som alltid vid större förändringar kommer vårt beslut att väcka känslor till en början. Men jag är samtidigt säker på att detta är vad publiken verkligen vill ha.

Hör mera i Radiohuset på tisdag klockan 15.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan