Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"En designer ska vara öppen och glad - och inte göra saker värre än de är"

Från 2014
Uppdaterad 31.03.2014 13:20.
Sebastian Björkman studerar vid Aalto-universitetet
Bildtext Sebastian Björkman är på väg för att ställa i ordning inför utställningen i Glaspalatset.
Bild: YLE/Ted Urho

Sebastian Björkman, som studerar textildesign, har knåpat ihop en skapelse av tusentals träpärlor. Dess funktion är att hålla småfåglarna borta från hans mammas och pappas vardagsrum. Den kan man se i Glaspalatset mitt i stan där elva Aalto-studerande ställer ut sina alster.

Det är de formgivningsstuderandes ämnesorganisation Nuoret Designerit ry som ordnar utställningen, som går under namnet Rajamailla, som kan översättas till "I gränslandet".

- Jag har gjort en gardin av några tusen träpärlor. Jag gjorde den åt mina föräldrar som julklapp, och de ska hänga den i dörröppningen till balkongen, för de har problem med småfåglar som kommer in.

Gardinen är alltså inte bara en prydnad utan har också en funktion. Just funktion är, konstaterar Björkman, ett viktigt begrepp inom design. I utställningen Rajamailla har de studerande undersökt vad skillnaden mellan konst och design riktigt är.

- Funktionen är det som skiljer design från konst. Jag tror också att design ligger i gränslandet mellan å ena sidan teknik och vetenskap, å andra sidan handel och business.

Björkman berättar att han tidigare har haft en negativ bild av ordet design.

- Jag tror att hela ordet borde komma ner på jorden lite. Design behöver ju inte vara något dyrt och konstigt. Alla föremål har blivit designade av någon, någon gång. Vad som är bra design, det måste man sen avgöra själv.

Etik och moral känns viktigt

Allt som oftast hör man om hur tillverkningen av inhemska designprodukter flyttas över till t ex asiatiska länder. Det är inte helt oproblematiskt, då förhållandena arbetstagarna jobbar under inte alltid håller måttet. Miljöaspekter kommer också in.

Sebastian Björkman berättar att de inom studierna har haft många föreläsningar kring ämnena etik, moral och hållbar utveckling.

- Jag tycker att det är en jätteviktig del av designen. Hela idén med att frakta varor hit från andra sidan av jordklotet är ganska konstig.

Björkman har ännu inte helt klart för sig hur han själv kan bidra till att minska på problemen.

- Nå målet är ju att inte göra det värre! Själv kan man ju som konsument påverka genom att ta reda på var produkterna man köper kommer ifrån.

Måste satsa hårt

Vad är då drömjobbet för en ung textildesign-studerande? Enligt Björkman finns det inte bara ett svar på det.

- Vissa av oss studerande är mera marknadsinriktade, andra är fria konstnärssjälar. En del skulle vilja starta något eget med en kompis, medan andra upplever att det är det sista de skulle vilja göra. Själv vet jag inte!

Morgonöppet: Sebastian Björkman

Programmet är inte längre tillgängligt

Det viktiga är, tror Sebastian Björkman, att man satsar hårt på det som är ens egen grej. Då kan man komma långt. Det går ändå inte att bara koncentrera sig på sitt skapande.

- Det kommer ingen och rycker en i ärmen och säger "hej, du är ju jättebra!". Marknadsföring är viktigt, och att känna rätt människor. Man måste vara en öppen och glad person.

Utställningen Rajamailla håller på från tisdag 1.4 till lördag 5.4. kl 12-22 och på söndag 6.4. kl 12-17, i Glaspalatset vid Mannerheimvägen 22-24.