Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tack och lov för sociala medier!

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Ni kan kanske inte ana vilken lättnad de sociala medierna har fört med sig för oss som åker iväg till obekanta platser och behöver få tag på obekanta människor.

I de länder jag vanligtvis rör mig i jobbet är telefonkataloger inget alternativ. Det finns helt enkelt inga sådana. Internet har på bara sju-åtta år öppnat helt nya möjligheter: om man vet var en person man vill ha tag på jobbar kan man nästan alltid hitta ett telefonnummer på nätet.

Då det gäller enskilda personer tycker jag att sociala medier som Facebook och det ryskspråkiga nätverket V kontakte är bäst. Jag ska ge ett färskt exempel.

Förra veckan bestämde vi på redaktionen att jag i dag ska åka till Charkiv (på ryska Charkov) i nordöstra Ukraina. Jag känner inte en själ i den staden. Men eftersom jag är Facebookvän med en person i Lviv som känner en människa i Dnipropetrovsk som i sin tur känner en i Charkiv fick jag ett par namn.

Personerna i fråga finns på Facebook, jag skickade meddelanden till dem och en av dem svarade. Vips har jag alltså någon som kan hjälpa mig att hitta andra intressanta människor att träffa och intervjua.

En Facebookvän i Moskva delade under veckoslutet en intressant artikel om Charkiv som en av hennes vänner hade delat på Facebook. I den artikeln fanns namn på människor jag skulle kunna träffa i Charkiv och som kan ge mig tips om vad som händer i staden. En av dem finns på V kontakte, jag skrev till honom och han svarade. Vips har jag en ny kontakt i den obekanta staden. Klang och jubel!

Nu kanske någon undrar om det alls är värt att åka iväg om man inte har klart för sig vilka grejer man kommer att kunna göra då man är på plats. Jag tänker också ibland att det vore ganska mycket enklare om jag åkte iväg med en klar plan och inbokade intervjuer. Så gör jag förstås på vissa resor men nu handlar den här resan uttryckligen om att ta reda på vad som händer och vad människor tänker och tycker i det här hörnet av Ukraina alldeles intill gränsen till Ryssland. Därför är jag glad över att jag får fara iväg och se vad resan ger och vilka människor jag når.

Själv kommer jag att rapportera om vad jag ser, hör och erfar på Yle Nyheters radio, tv och webb. Och på de sociala medierna Facebook och Twitter förstås.

Om du vill följa mig på Twitter kan du göra det på @KKronvall

Möten och människor