Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schäuble: Putins och Hitlers motiv de samma

Från 2014

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har dragit paralleller mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och Nazitysklands ledare Adolf Hitler. Han jämförde erövringen av Krim med att Tyskland anslöt Sudetlandet till Tyskland år 1938.

Hitler motiverade anslutningen av det tyskspråkiga Sudetlandet i Tjeckoslovakien till Tyskland med att Tyskland ville försvara de etniska tyskarna. Enligt Schäuble är Putins motiv för att ansluta Krim till Ryssland de samma som Hitler hade angående Sudetlandet. Schäuble tillade också att han inte i övrigt jämför Ryssland med Nazityskland.

Ledare i Tyskland använder sällan paralleller till Nazityskland och förbundskansler Angela Merkel tog avstånd från Schäubles uttalande. Hon anser att intagningen av Krim är en enskild händelse.

Schäuble talade till en grupp studerande som hade kommit för att bekanta sig med hans ministerium. Han betonade att man inte får tillåta att Ukraina blir insolvent. Schäuble befarade att om regeringen i Kiev inte har råd att betala polisernas löner kommer beväpnade grupper att ta makten i egna händer. Då kan ryssarna uppleva att fascister hotar den ryska befolkningen i Ukraina och de kan använda viljan att försvara den ryska minoriteten som en orsak till att anfalla Ukarina.

Hitler anslöt Sudetlandet till Tyskland år 1938 och hela Tjeckoslovakien ett halvt år senare.