Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Syd saknas i Coastline

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 20:49.
Tidskriften Coastline
Bildtext Pärmbild från senaste numret av Coastline
Bild: Österbottens Handelskammare

Sydösterbotten saknas nästan helt i tidningen Coastline. Coastline ges ut av Österbottens Handelskammare och distribueras bland annat till ministerier, ambassader, högskolor och platser där folk rör sig och finns också på webben.

Att endast ett företag är med från Sydösterbotten ger en missvisande bild av regionens näringsliv, säger Håkan Westermark, VD på företagshuset Dynamo.

Syd saknas i Coastline

Programmet är inte längre tillgängligt

- Tidningen läses och används som ett verktyg i internationellt umgänge. Den används bland annat för att berätta om att det är från den här regionen jag/vi kommer. Läs om vad som händer här och vilken puls som finns i det här området. Och har man inte tillräckligt många exempel från vår region med i tidningen kan man lätt få den uppfattningen att det här är en död region, säger Håkan Westermark.

Varför är då inte Sydösterbotten representerad mer fler företag i det österbottniska visitkortet?

- Man kan se det ur två synvinklar. Den ena är den att den som står bakom tidningen inte har varit tillräckligt aktiv att ta kontakt till den här regionen och det andra sättet är det att vi inte själva är tillräckligt aktiva att bjuda ut oss och berätta att vi finns, säger Westermark.

Från Sydösterbotten är endast företaget Nordautomation från Kristinestad presenterad i tidningen.

- Vi har försökt locka med Sydösterbottniska företag. VI har genom åren haft NTM och Närko med men della gång ville de inte komma med, säger Handelskammarens VD Juha Häkkinen som också är chefredaktör för Coastline.

Det kan också vara en kostnadsfråga, funderar Häkkinen. För de företag som medverka i tidningen kostar en sida 2300 euro.

Handelskammaren har i huvudsak vänt sig till sina medlemmar med erbjudande om medverkan och till företag som kan tänkas vara intresserade. Överlag har Handelskammaren få medlemmar just i Sydösterbotten.

- Kanske är det för att Sydösterbottens Handelskammare från Seinäjoki tidigare har varit aktiv där och nu när vi har tagit över området så kanske vi inte har lyckats få kontakt med alla mindre företag, säger Häkkinen.

Coastline är gjord för dem som är intresserade av regionens export, handel, industri och teknologi och utkommer vartannat år.