Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valls premiärminister i Frankrike

Uppdaterad 31.03.2014 21:58.
Manuel Valls väntas bli premiärminister i Frankrikde

Regeringen i Frankrike avgick i måndags till följd av socialistpartiets nederlag i loklalvalet i söndags. Resultatet ses som ett misstroende mot den sittande regeringen.

President Francois Hollande har utnämnt Manuel Valls till ny premiärminister. I och med det åsidosattes den tidigare premiärministern Jean-Marc Ayrault då ministerportföljerna omfördelades.

Valls är en populär politiker som har gjort sig känd för tuffa uttalanden speciellt då det gäller brottslighet och säkerhet. Valls har flera gånger toppat opinionsmätningar om vem som är den populäraste politikern i Frankrike. Hans far var en konstnär från Katalonien, fadern flydde från Spanien under Franco-eran och Valls blev fransk medborgare först som 20 år gammal.

Det blev en brakförlust för Hollandes socialistiska parti i lokalvalet. Partiet förlorade i ungefär 150 städer med över 9 000 invånare till högern. Väljarna är framförallt missnöjda med den stigande arbetslösheten och att den statliga ekonomin inte återhämtar sig.

Enligt ny statistik har Frankrike inte lyckats minska sitt budgetunderskott. Budgetunderskottet var i fjol 4,3 procent av bruttonationalprodukten då målet var 4,1 procent. Underskottet har ändå minskat sedan år 2012 då det var 4,9 procent av BNP.

Frankrike har fått tilläggstid av EU för att minska underskottet till under tre procent, som är EU:s tak.

Hollandes regering har planerat nedskärningar i de statliga utgifterna på 50 miljarder euro i tre år framöver samtidigt som företagens betalningar till staten minskar.