Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HU vill utbilda lärarstuderandena

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 15:50.
I klassen
Bild: YLE/Stella Brunberg

Helsingfors Universitet vill utbilda lärarstuderande på svenska. Det här ska bli ett bestående system som kan garantera både den höga kvaliteten och kontinuiteten, säger prorektor Pertti Panula.

Det är Hufvudstadsbladet som skriver om Helsingfors universitets planer. Prorektor Pertti Panula säger till Svenska Yle att Helsingfors universitet landets bästa lärarutbildning. HU är därför bäst lämpat att ansvara för lärarutbildningen på svenska i söder.

Enilgt Panula finns goda möjligheter att starta ett samarbete kring lärarutbildningen med Stockholms universitet. I Sverige är man mycket intresserade av vissa delar av vår utbildning, bland annat övningsskolorna, säger Panula. Han målar upp en bild av hur samarbetet kunde se ut.

- De vill skicka forskare och lärare hit till Helsingfors, och vi kommer säkert att göra det samma. Så det blir lärarutbyte och kurser som man kanske kan ta på den andra orten. Och så ordnas det gemensamma forskningsprogram.

Trots de långt gångna planerna på ett samarbete med Stockholm, utesluter Panula inte ett samarbete också med Åbo Akademi. Förhandlingar med Åbo Akademi ska föras de närmaste veckorna, säger han.

40 studerande

Vid Helsingfors universitet finns redan långt gångna planer på hur den svenskspråkiga lärarutbildningen kunde se ut. Dekanus Patrik Scheinin vid beteendevetenskapliga fakulteten säger till HBL att det kunde handla om en permanent utbildning för 40 svenskspråkiga lärarstuderande per år.

De första svenska lärarstuderande inleda sina studier vid helsingfors universitetet hösten 2016.

Utbildningen skulle inte nödvändigtvis vara enspråkigt svensk, säger prorektor Pertti Panula.

- Det som är väldigt viktigt för oss är att lärarna blir totalt, fullständigt kompetenta på svenska språket, och faktiskt kan ta ansvar för den svenska utbildningen. Men samtidigt har vi ju mycket utbildning på finska också, och vissa utbildningar kan vi tänka är lockande också för svenskspråkiga även om de är på finska, eftersom de är väldigt högklassiga. Vi ser inte direkt orsaker till varför de svenska lärarna inte skulle få ta del av de kurserna också, säger Panula.

Finansieringen är ännu oklar, men enligt Panula hoppas man på pengar från rambudgeten. Enligt Hufvudstadsbladet finns det pengar i budgeten för att starta upp en svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors.

Mattinen: "Det är ingen lösning på problemet"

Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen säger till Yle Nyheter att han inte har något emot att Helsingfors och Stockholms universitet samarbetar kring lärarutbildning, men det är ingen lösning på problemet. Åbo Akademi har fortfarande det huvudsakliga ansvaret att utbilda lärarstuderande på svenska, och diskussionerna med Helsingfors universitet pågår fortsättningsvis.

Mattinen vill inte desto mera kommentera utspelet i dagens Hufvudstadsbladet, mer än att han på torsdag kommer att möta Helsingfors universitets prorektor Pertti Panula. Efter det mötet kan de berätta mera om den svenska lärarutbildningen i Finland.

Grankullarektor kritisk mot svensk lärarutbildning

Diskussion om artikeln