Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs vatten borde ta över Skåldöskulderna

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 12:04.
Bildtext Raseborgs vattens avkastningskrav sänks om Skåldö vattenandelslag går med i vattenverket.
Bild: YLE/Tove Virta

Det är vattenverket och inte hela staden som ska ansvara för Skåldö vattenandelslags skulder, anser stadsstyrelsen i Raseborg. För att skulderna inte ska belasta vattenverkets ekonomi allt för mycket, ska avkastningskraven på Raseborgs vatten minska.

Stadsstyrelsen tog på sitt möte igår kväll ställning till köpevillkoren.

Skåldö vattenandelslag är i ekonomisk knipa och har skulder på över två miljoner euro.

Raseborgs stad är borgenär till vattenandelslagets lån och skulle i vilket fall som helst betala skulderna. Därför anser stadsstyrelsen att lösningen att vattenandelslaget blir en del av Raseborgs vatten är den mest ekonomiskt hållbara.

Driftkostnaderna ökar

Skulderna skulle överföras på det komunala bolaget Raseborgs vatten vars diftkostnaderna kortsiktigt beräknas öka med 200 000 per år.

Direktionen för Raseborgs vatten anser att alla raseborgare ska betala för Skåldö vattenandelslags skulder. Direktionen vill att skulderna överförs till Raseborgs stads allmänna förvaltning istället för att belasta Raseborgs vattens ekonomi.

Men stadstyrelsen å sin sida anser att eftersom affären direkt har att göra med vattenverket så ska allt finnas på samma plats.

Staden kräver mindre vinst av vattenverket

För att vattenbolagets ekonomi inte ska belastas allt för mycket beslöt styrelsen att sänka avkastningskraven som staden har på Raseborgs vatten.

- Kraven minskar från sex till fyra procent, ungefär 200 000 euro, säger stadsstyrelseordförande Anders Walls från SFP.

De sänkta avkastningskraven skulle gälla tills vidare. Sedan när fler hushåll ansluter sig till vatten- och avloppssystemet i Skåldö- och Torsöområdet och driften minskar kunde politikerna igen se över avkastningskraven.

Enligt Walls borde konsekvenserna för Raseborgs vattens del inte bli allt för dramatiska eftersom vattenverket inte behöver gå lika mycket på plus som tidigare.

Stadsfullmäktige manglar frågan om en vecka, den 7 april.

Konkurs osannolik
Raseborgs vatten kan rädda Skåldö vattenandelslag
Oklart vem som måste ha Skåldövatten
Raseborg kunde ta över Skåldö vattenandelslag
Skåldövattnet borde bli kommunalt

Diskussion om artikeln