Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Försvaret köper tolv bilar av Sisu

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 13:58.
En terränglastbil på en gräsplan
Bildtext SISU A2045 4x4, en av modellerna som Sisu tidigare har levererat till försvaret.
Bild: Oy Sisu Auto Ab

Lastbilstillverkaren Sisu Auto i Karis får en ny beställning av försvarsmakten.

Det handlar om tolv skyddade terränglastbilar som totalt är värda mellan 6 och 8 miljoner euro, enligt försvarsminister Carl Haglund från SFP. I avtalet ingår en option på ytterligare tolv terrängbilar.

- Vi är glada över att kunna samarbeta med en finländsk aktör som skapar jobb och sysselsättning i Finland, säger Haglund.

Lastbilarna ska användas av finländska fredsbevarare i krishanteringsuppdrag i till exempel Libanon och Afganistan.

Sisus kommentarer försiktiga

Vd Jyri Ahonen på Sisu Defence i Karis är förtegen.

- Vi har i det här skedet inget annat att informera än det som ministeriet berättar.

- Vi är en lastbilstillverkare och levererar lastbilar om det beställs.

Ministeriet har enligt Ahonens uppfattning nu gett försvaret i uppdrag att utreda saken. Ahonen vill inte säga om Sisu och försvaret har förhandlat om ordern. Han säger endast att Sisu och försvaret nog håller kontakt.

Ingen konkurrensutsättning

Den här nya beställningen av terränglastbilar görs utan konkurrensutsättning. Det är möjligt eftersom det gäller specialfordon.

- När det gäller fordon som skräddarsys för försvarsmakten så räknas de som försvarsmateriel och då är vi inte tvungna att upphandla, bekräftar försvarsministern.

Scania vann den stora anbudstävlingen

Beställningen av terränglastbilar är en liten del av en större helhet av lastbilsanskaffningar till försvaret. Idag offentliggjorde Försvarsmakten i ett pressmeddelande att beställningen av drygt 150 lastbilar för landsvägstrafik går till Scania Suomi Oy. Scania ska också tillverka omkring 20 tunga lastbilar och 12 stycken treaxlade dragbilar för försvaret.

Den upphandlingen gick Karisföretaget Sisu Auto miste om tidigare i vintras för att företaget lämnade in en bristfällig offert.

Försvarsminister Haglund kommer att föredra hela helheten av lastbilsanskaffningar för regeringens finansutskott imorgon, då affären officiellt godkänns.

Frågan skapade debatt

Upphandlingen av lastbilar skapade mycket debatt ifjol. Riksdagsman Maarit Feldt-Ranta (SDP) från Karis kritiserade upphandlingsbeslutet och krävde att beställningen skulle gå till Sisu Auto. Feldt-Rantas motivering var att en beställning skulle gynna sysselsättningen i Raseborg. Försvarsminister Carl Haglund (SFP) svarade att försvarsministeriet måste följa lagen och inte har några andra val än att konkurrensutsätta lastbilsbeställningen.