Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fennovoima oroas inte av delägarflykt

Uppdaterad 01.04.2014 10:20.

Målet är att mer än två tredjedelar av Fennovoimas kärnkraftsanläggning, som ska byggas i Pyhäjoki i norra Österbotten, ska ägas av finländska delägare.
Styrelseordförande Pekka Ottavainen tror att Fennovoima kommer att lyckas samla in fler finländska investerare.

Keskos dotterbolag Kestra meddelade förra veckan att de inte längre kommer att delta i finansieringen.
Som orsak angav Kestra att Fennovoimas kärnkraftsprojekt är finansiellt osäkert och att de också tvivlar på de överenskommelser med bland annat Rosatom som projektet bygger på.

Det här avvisar Pekka Ottavainen:

- Keskos och Kestras ägare och ledning har fattat beslut om att gå ur projektet för många månader sedan, men vi vet att kärnkraftsanläggningens fortskridande snarast blivit säkrare och riskerna har krympt de senaste veckorna. Alla stora projekt genomgår förändringar, till exempel just inom ägarstrukturen. Det påverkar inte projektet.

Just nu är andelen knappt under femtio procent. Ryska Rosatom äger sedan förra veckan en tredjedel av projektets aktier genom ett dotterbolag.

- Vi måste äga majoriteten. Så är det bara, det är vår utgångspunkt. Vi tror absolut på att vi kommer att hitta nya delägare från Finland. Rysk majoritet kommer inte på fråga.

De senaste veckorna har Fennovoima fått kritik för den höga andelen ryskt delägande. Bland annat näringslivsminister Jan Vapaavuori har efterlyst en ökad andel finländskt ägande i projektet.
Ottavainen menar att mycket av den mediala oron handlar om finländarnas attityder till Ryssland.

- Finländare oroas alltid av ryska investerare i Finland, oberoende om det är sommarstugor eller industri det gäller. Vi ser det här som en investering i energiproduktion och jag är säker på att Rosatom också ser på Fennovoima som just det . De har nog inga politiska motiv utan vill göra vinst som alla företag, även om de är statsägda.

Nästa steg i utvecklingen av Fennovoimas kärnkraftsanläggning är att riksdagen godkänner en linjedragning i september.