Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kungen av pop berör oss från graven

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Michael Jackson
Bildtext Nytt album av Michael Jackson ges ut i år.
Bild: AP, Pressfoto

Ett nytt Michael Jackson-album ges ut i år. Det händer ganska ofta att verk ges ut postumt. Skådisar dör innan filmer blir färdiga och musiker har en mängd med opublicerat material i skrivbordslådan.

Fem år efter Michael Jacksons död ges ett nytt album ut. Albumet heter XSCAPE och släpps i maj i år. Albumet innehåller åtta nya låtar som aldrig publicerats. Producenterna har moderniserat soundet i Michaels nygamla låtar. Det brukade han ju alltid göra, leta efter nya moderna sound.

Michael Jackson dog 2009, tre veckor innnan den slutsålda This Is It-konsertserien i London skulle börja. Det skulle vara hans sista serie konserter. Ett halvt år efter hans död gavs albumet Michael ut. Det innehöll nio nya låtar och en mixad ny version av en gammal låt.

Smakprov från den nya skivan får ni här.

Det är inte ovanligt att verk ges ut postumt. Skådisar dör innan filmer blir färdiga, ibland till och med mitt i inspelningarna. Musiker brukar ha mängder med material i sina gömmor som är opublicerat. Vi rotade bland verk som getts ut postumt och här har ni några av dem. Visst får man kalla kårar av blotta tanken att dessa omkomna kommunicerar med oss via bioduken eller via musiken på en ny skiva?

Brittany Murphy

Det stora genombrottet för Brittany Murphy var filmen Clueless år 1995. I slutet av 2009 tog hon en överdos av läkemedel och dog i hjärtstillestånd. I år, fyra år efter hennes plötsliga död, har psykologiska thrillerfilmen Something Wicked premiär. Brittany har en roll i filmen och den spelades in mellan april och juni år 2009. Regissören Darin Scott berättar ett det varit mycket känslosamt att gå igenom materialet, se och höra henne så levande på skärmen. På grund av den plötsliga döden måste vissa scener filmas om och man var tvungen att vänta på de perfekta väderförhållandena för utescenerna. Därför har det tagit länge för filmen att bli färdig.

Heath Ledger

Heath Ledger dog år 2008 i en cocktail av sömntabletter, ångestdämpande och smärtstillande medicin. Ett halvt år efter hans död hade Batmanfilmen The Dark Knight premiär. Heath spelade den bisarra Jokern och han belönades postumt med en Oscar för den socioptiska rollprestationen. Heath jobbade också med filmen The Imaginarium of Doctor Parnassus. Det var Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law som hjälpte att slutföra jobbet eftersom Heath dog när inspelningarna ännu var på hälft.

Paul Walker

Även Paul Walker gick bort plötsligt. I november 2013 omkom han i en bilolycka. Han hade spelat in material aktivt eftersom det redan getts ut två filmer efter hans död, Hours och Brick Mansions. Fast & Furious 7 ges nästa år. Fast & Furious 7 var halvfärdig när Paul dog men man har skrivet om manuset så att Walker försvinner ur handlingen men de redan inspelade scenerna med honom kommer att behållas.

Johnny Cash

Skivbolaget Columbia Records tappade bort materialet till Johnny Cashs album Out Among the Stars i samband med att de dumpade honom 1986. Vilken tur att Johnny själv sparade det mesta för nu är materialet återfunnet och gavs ut helt nyligen. Albumet innehåller tolv nya låtar.

Aaliyah

I augusti 2001 omkom Aaliyah i en flygplanscrash i Bahamas när hon var påväg hem efter inspelningen av musikvideon till låten Rock the Boat. Piloten som flög planet hade inte licens och man hittade spår av kokain i hans blod. I december 2002 gavs det första postuma albumet I Care 4 U ut. År 2005 hade det andra postuma albumet Ultimate Aaliyah skivrelease. År 2012 gick det rykten om att det skulle släppas ett tredje album, men det har inte hänt än i denna dag. Däremot var Aaliyah gästande artist i Chris Browns låt Don't Think They Know i somras. I musikvideon ser vi ett dansande hologram av Aaliyah.

Freddie Mercury

Freddie Mercury, solisten i Queen dog 1991 och fyra år senare gavs albumet Made In Heaven ut. Freddie hade bandat in låtar innan han dog i aids. Han gav anvisningar till resten av bandet om att de skulle ge ut låtarna efter hans död. Gitarristen i bandet Brian May har senare sagt att Made In Heaven är det bästa albumet Queen någonsin gjorde. Han berättar att det var en lång process men att att arbetet var vackert och fullt med kärlek.