Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Pålkkasviin försvarar bengaliska eldar

Från 2014
Uppdaterad 03.04.2014 08:23.
Lokalderby: Ekenäs IF mot BK-46
Bildtext Pålkkasviinen bekänner färg i lokalderbyt.
Bild: Yle / Börje Broberg

Efter en orolig inledning på fotbollsallsvenskan i Sverige med ett dödsfall och en nära-ögat-situation då en ung pojke blev träffad av en bengalisk eld fördömer många fotbollsvåldet. Den hängivna fotbollssupportern Patrik "Patte" Lindholm vill ändå se att bengaliska eldar tillåts inom vissa zoner på läktarna i Finland.

Patte Lindholm.
Bild: Yle/Marica Hildén

Svensk supporterkultur upplever en mörk period för tillfället. Den efterlängtade fotbollspremiären blev en sorgedag och dagen efter, då svensk fotboll skulle visa sitt vackra ansikte blev också den en dag man helst av allt vill glömma. En nioåring träffades av en bengalisk eld i huvudet och alla manifestationer och banderoller för att hedra den fyrabarnspappa som misshandlades till döds på väg till en fotbollsmatch på söndagen var som bortglömda. Kaos utbröt. Pojken skyddades av sin keps, annars hade ansiktet blivit skadat.

"Patte" Lindholm från Karis är en aktiv supporter och lever i mångt och mycket för fotbollen. Han är drivkraften bakom BK-46 supporterklubb Pålkkasviinen och förstår inte det som har hänt i Sverige.

- Det som hände där nere i Helsingborg är helt åt helvete rakt ut sagt, då folk springer ut på gatan och slår på varandra. Det har ju faktiskt inget med fotboll att göra, säger Lindholm.

Kontrollera bengalerna

EIF-anhängare
Bildtext EIF-anhängare
Bild: YLE

Det som däremot hör till supporterkulturen inom fotboll är bengaliska eldar. Pålkkasviinen har tvingats böta för att de antänt den lilla förbjudna fyrverkeripjäsen mitt under pågående match. Lindholm erkänner själv att han tycker att bengalerna kan vara farliga.

- Det kan ju alltid uppstå farliga situationer, de spottar ju ändå omkring sig lite eld. Men själv har jag inte sett att något farligt skulle ha hänt.

Men ett fortsatt förbud mot eldar på läktarna tycker Lindholm ändå inte är befogat. Istället skulle man enligt honom kunna införa vissa zoner på läktaren där pyroteknik skulle vara lagligt. I Sverige har en liknande lösning diskuterats.

- Det borde bli lite mera koncentrerat och organiserat. Saken borde diskuteras med olika supportergrupper och Bollförbundet. Är det organiserat så är det inte farligt. Det är viktigt att vi håller eldarna inom en viss zon på läktarna. Klart det är farligt om en eld antänds mitt bland folk.

Läs också:

Svenska fotbollshuliganer speglar samhället