Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Studentteatern aktuell med urpremiär

Från 2014
Studenteatern i Helsingfors
Bildtext Studentteatern i Helsingfors sätter upp nyskriven pjäs av Hanna Åkerfelt.
Bild: Studenteatern

På lördag (5.4) är det urpremiär för pjäsen "Det bästa som någonsin hänt mig" av Hanna Åkerfelt. På scen står medlemmarna i Studentteatern i Helsingfors och för regi står Dan Söderholm.

– Föreställningen handlar om olika människor som är på väg åt olika håll och vad som sen händer när de har kommit fram och om det går att komma fram dit man vill, säger Aino Jauhiainen, en av skådespelarna i
årets föreställning.

Centrala teman i pjäsen är människans ständiga jakt på lycka, hur vi väljer att prioritera och vad vi förväntar oss av kärleken. Allt sägs inte med ord utan kommer till uttryck genom skådespelarnas rörelser och miner. Det fysiska arbetssättet har varit en ny utmaning för de flesta i gruppen.

– Det har varit annorlunda. Därför kan man kanske märka att också skådespeleriet är lite annorlunda i den här pjäsen för det är, i alla fall för många, ett annat sätt att arbeta, säger Kaya Pakaslahti, också hon skådespelare i årets pjäs.

Regissör Dan Söderholm hoppas att föreställningen ska väcka nya tankar och funderingar hos publiken.

– Jag hoppas att vi har gjort den så pass bra att den väcker känslor och tankar. Vi har inte ett djupt budskap, tanken är den att vi gör det på allvar och med hela vårt hjärta. Om vi tror på det vi gör så kommer det att väcka historier och tankar hos publiken.

Kaya Pakaslahti tror att många av de som tittar kan komma att identifiera sig med föreställningen.

– Jag tror främst att de som tittar kan känna igen sig och det kan få dem att tänka lite på livet, kärleken och varför man gör som man gör.

Föreställningen" Det bästa som någonsin hänt mig" har premiär lördagen den 5 april på Tavastvägen 33 A i Helsingfors.

Spelplan hittar man på Studentteaterns Facebooksida.

Text: Michaela Rosenback.

Mer om ämnet på Yle Arenan