Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det finns inte rum för två lärarutbildningar"

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 21:36.
Academill, Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Andy Ödman

Dragkampen om den finlandssvenska lärarutbildningen fortsätter. Det finns inte rum, varken ekonomiskt eller ideologiskt för två lärarutbildningar på svenska i Finland, säger professor emeritus Håkan Andersson.

Proprektor Christina Nygren-Landgärds vid Åbo Akademi i Vasa svarar på Hufvudstadsbladets nyhet om att Helsingfors Universitet nu riktar blicken mot Stockholms universitet för ett samarbete kring en lärarutbildning.

- Vi måste hålla en hög kvalitet på våra utbildningar för att konkurrera med resten av världen. Svenskfinland är för litet för att vi ska ha flera utbildningar av samma ämne. Av den åsikten är jag, säger Nygren-Landgärds.

Nygren-Landgärds vill inte uttala sig om vad Åbo Akademi rent konkret skulle förlora på att Helsingfors universitet startar svenskspråkig lärarutbildning.

Nu håller man på och uppdaterar utbildningarna vid Åbo Akademi. Bland annat ska ämneslärarutbildningarna reformeras så att lärarbiten ska komma in snabbare i utbildningen än vad den gör idag.

Upprörda känslor

Håkan Andersson
Bildtext Håkan Andersson
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

När Håkan Andersson öppnade Hufvudstadsbladet i morse blev han upprörd. Andersson var med och startade Pedagogiska fakulteten i Vasa för 40 år sedan. Det han upprördes över var att Helsingfors universitet nu riktar blicken mot Stockholms universitet.

- I Sverige har man länge varit missnöjd med lärarutbildningen och man har tvärtemot riktat förfrågningar till Åbo Akademi om hjälp med utbildningen. Dessutom förs det hela tiden dialog mellan Åbo Akademi och Helsingfors universitet.

Andersson gillar inte tanken på ett Stockholmssamarbete.

- Varför inte utnyttja det som finns på den inhemska marknaden?


Läs också:

HU vill utbilda lärarstuderandena
Grankullarektor kritisk mot svensk lärarutbildning