Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Både ryssar och ukrainare lever i oro

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 07:05.
En folksamling i gränstrakten mellan Ukraina och Ryssland.
Bild: Yle

Byarna ser likadana ut på vardera sidan om gränsen: samma låga hus, likadana matbutiker och lika gropiga vägar är vardag för både ryssar och ukrainare.

Skillnaden i stämning är däremot påfallande. I de ryska byar jag besöker vill människor helst inte tala med mig. Det känns konstigt, jag har rört mig i otaliga ryska byar och alltid känt mig välkommen, nu är folk plötsligt väldigt korta i tonen. Det verkar nästan som om de skulle skämmas över det krigshot som svävar i luften.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Vy från gränsen mellan Ryssland och Ukraina. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ukrainarna i byarna på andra sidan gränsen är öppna men sorgsna och skrämda. Även om alla, både ryssar och ukrainare, försäkrar att det inte kommer att bli något krig ligger rädslan under ytan. Det är naturligt, en väpnad konflikt skulle drabba gränsbyarna på båda sidor.

Inga militärfordon syntes till

Under de timmar jag åker omkring i området mellan gränsen och den ryska staden Belgorod ser jag inga soldater eller militära fordon. Min chaufför kör mig till de platser där han själv såg både stridsvagnar och helikoptrar för några dagar sedan. Där finns ingenting sådant nu.

Ett hus i gränstrakten mellan Ukraina och Krim.
Bildtext Ett litet hus i byn Oktjabrskij i Ryssland- (Copyright: Yle)
Bild: Yle

Ukrainsk beredskap

Vid gränsövergången har man på den ukrainska sidan byggt pansarhinder och låga barrikader. Jag ser en helikopter under en presenning på en lavett och vid vägen står det några stridsvagnar. Vid vägen håller man också på att gräva stora gropar, dit ska man köra in trupptransportfordon som på det sättet kan hållas i bakhåll, säger några män som står och tittar på groparna.

I staden Charkiv i Ukraina, bara trettiofem kilometer från den ryska gränsen har många män gått med i de lokala självförsvarsstyrkorna. De försäkrar att de inte kommer att stå overksamma om Ryssland anfaller.

- Här blir det inte som på Krim, säger en man, om de invaderar oss bjuder vi på strid.

Kan inte kriga mot vänner

De allra flesta verkar i alla fall tro att det inte ska bli något krig. Många tycker att hela tanken är befängd.

- Hur ska vi kunna kriga mot varandra, vi är ju vänner, kamrater och släktingar, säger en kvinna i den ryska byn Dolbyno.

Hus i lugn gränstrakt mellan Ukraina och Krim.
Bildtext En bygata i utkanten av Belgorod i Ryssland. - (Copyright: Yle)
Bild: Yle

Ingen av dem jag talar med har hamstrat mat eller varor med tanke på oroligheter. Några säger att de inte heller skulle kunna göra det. De har helt enkelt inte pengar att köpa något utöver det vanliga.

Gränstrafiken har minskat

Trafiken över gränsen har minskat under den senaste månaden. Det sägs att guvernören i ryska Belgorod har skrämt upp befolkningen. Han ska ha sagt att det finns prickskyttar vid de ukrainska vägarna.

Det var tidigare mycket vanligt att människor från Ryssland åkte till Ukraina för att köpa billig mat medan ukrainarna åkte till Ryssland för att tanka billig bensin.