Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tsunami efter kraftigt skalv i Chile

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 08:21.
En brandman hjälper folk att ta sig i skydd efter den stora jordbävningen i Chile.

Ett mycket kraftigt skalv inträffade i natt utanför Chiles norra kust. Cirka två meter höga tsunamivågor nådde kustområden närmast skalvet och hundratusentals människor evakuerades i Chile och Peru. Nu får de återvända hem.

En karta som visar var jordskalvet skedde.
Bildtext En karta som visar var jordskalvet skedde. - (Copyright: Yle)

Chilenska myndigheter har hittills rapporterat om fem bekräftade dödsoffer i samband med det kraftiga skalvet.

Skalvet inträffade strax före klockan tre natten mot tisdagen, finsk tid (vid nio-tiden lokal tid). Det hade sitt epicentrum utanför Chiles norra kust, ungefär 100 kilometer nordväst om hamnstaden Iquique. En viktig stad för Chiles kopparexport. Skalvet uppmättes till magnituden 8,2.

45 minuter senare nåddes kustområdet närmast skalvet av ungefär två meter höga tsunamivågor.

Till en början utfärdades tsunamivarningar längs med stora delar av Latinamerikas Stillahavskust. Nu har tsunamivarningen hävts också i Chile och Peru. De hundratusentals människor som evakuerades i norra Chile och södra Peru har börjat återvända hem.

Skalvet orsakade en del jordskred och omfattande elavbrott, men tydligen har infrastrukturen inte lidit några riktigt omfattande skador.

Trots att skalvet var så kraftigt så fick det alltså inga katastrofala följder.

Evakueringssystemet blivit effektivare

År 2010 dog över femhundra människor i ett motsvarande skalv och påföljande tsunamivågor i Chile.

Lars Palmgren, Sveriges radios tidigare korrespondent i Latinamerika berättade från sitt hem i Chile att evakueringssystemet har blivit betydligt effektivare än vad det var för fyra år sedan.

- Folk är mycket mera förberedda psykologiskt, men också varningssystemen har förbättrats, sade Palmgren i Sveriges Radio. Nu fick folk tsunamivarningen via sina mobiler. I städerna i norr som var närmast jordbävningen sattes sirenerna igång och polis- och brandbilar åkte omkring med högtalare och uppmanade folk att söka sig till säkrare trakter. Dessutom har man ordnat mängder med evakueringsövningar i nästan alla städer.

Under den senaste månaden har det förekommit flera små skalv i norra Chile, nu hoppas människor att det här skalvet var det stora skalv man har befarat att skulle komma.

Läs också: Seismolog: Skalvet var väntat