Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomsgala väcker liv i Sinatra

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 10:32.
Närpes skolmusikkår repeterar
Bildtext Närpes skolmusikkår repeterar.
Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik

Evigt unga artister, som Ella Fitzgerald och Frank Sinatra, får nytt liv i årets Ungdomsgala. Då talar vi om Närpes Skolmusikkårs storsatsning som även i år består av nästan uteslutande ungdomar.

- Det här är en show som vi brukar ha med Skolmusikkåren, fast den här gången är det med lokala sydösterbottniska ungdomar som solister, säger Anders Teir, som är skolmusikkårens dirigent.

Programmet är inte längre tillgängligt
Musikkårens ungdomsgala satsar på evergreens - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skolmusikkårens tidigare shower har haft mer eller mindre etablerade artister från hela Österbotten. Men för två år sedan valde de att söka artisterna bland unga nykomlingar på hemmaplan och det var ett lyckat koncept enligt Teir.

- Ja, absolut. Det där är ju två år sedan och det är en evighet när det gäller ungdomar. Det är nästan inga solister kvar från 2012-års show, utan nu är det helt nya. Det finns faktiskt förmågor hur mycket som helst, skulle jag säga.

Ungdomsgalan ger två föreställningar i Närpes och en i Kristinestad. Premiär är det nu på lördag i Närpes. Det blir en närmare tre timmars föreställning.

Evigt unga låtar

- Det blir mycket mångsidigt med musik dans och spex. Det finns många pärlor, från de som sjunger dagens allra färskaste poplåtar och ända tillbaka till Ella Fitzgerald och Frank Sinatra.

Anders Teir som är dirigent för Närpes skolmusikkår, får sätta signaturen på Ungdomsgalan tillsammans med sin dotter Lina Teir. Det är Lina Teir som har planerat programmet och fungerar som coach för de unga artisterna.

- Flera av dem har aldrig varit med i sådana här stora sammanhang tidigare, så hon tränar upp dem kan man säga.

Intresset bland de unga att medverka i showen är stort, även om det handlar om många övningskvällar och omtagningar för att få tonerna och rytmerna att sitta. Cirka 170 ungdomar kommer att vara på scenen i årets Ungdomsgala.

- Även om vi är mitt i studentskrivningarna så har det gått bra att genomföra projektet.

Lucas Groop håller takten

En av de intresserade ungdomarna som är med i årets uppsättning är Lucas Groop, som sitter bakom trummorna.

- Ja, det är roligt, säger Lucas Groop.

Rollen som trummis beskriver han kort och gott som…

- Att hålla takten.

Även för de medverkande blir själva slutresultatet en överraskning. De ser vanligen helheten först på genrepet.

- Jag har sett program och vad som kommer att hända men vet inte hur det blir då allt är klart. Jag tror det kommer att bli roligt, säger Lucas Groop.