Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Seismolog: Skalvet var väntat

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 09:20.
Bild från Chile som drabbades av en stor jordbävning natten till onsdagen.
Bildtext Iquique.

Nattens jordbävning mätte 8,2 på Richterskalan men är bara en av många som drabbat området utanför Chiles kust, nära den stora hamn- och gruvstaden Iquique, den senaste tiden.

Pekka Heikkinen, som leder Helsingfors universitets seismologiska institut, är inte överraskad.

- De senaste tre veckorna har flera mindre skalv skakat just det området, som man döpt till Iquiqueöppningen. Den 16 mars uppmättes där ett skalv på 6,7. Det betyder att myndigheterna är beredda på ett större skalv, som det som skedde i natt.

Heikkinen menar att skadorna inte nödvändigtvis blir så omfattande, eftersom beredskapen varit hög.

En karta som visar var jordskalvet skedde.
Bildtext Här skedde skalvet i natt. /YLE

- I Chile konstrueras byggnaderna för att hålla för jordskalv, man får räkna med byggnadsras. Antagligen blir det jordskred i bergen och längs med den kustväg som löper från Chiles sydspets upp till Peru. Men det verkar som att myndigheterna varit förberedda, evakueringarna har ju varit omfattande.

Bebyggelsen i norra Chile är gles. Heikkinen räknar därför med att också antalet dödsfall kan bli förhållandevis lågt.

- Om ett sådant här skalv hade drabbat södra Chile eller någon tätare bebyggd region hade förstörelsen varit monumental, säger Heikkinen.

Den störtvåg som jordbävningen orsakade är den största faran.

- Eftersom skalvet var så ytligt, bara ett tiotal kilometer under jordytan, så har marken verkligen rört på sig, och det har fått vattenmassorna att röra sig. Djupet påverkar risken för tsunami, ett ytligt skalv leder sannolikt till en flodvåg.

Det är inte uteslutet att ytterligare efterskalv drabbar området.

År 2010 dog hundratals personer då södra Chile drabbades av en tsunami efter ett jordskalv med styrkan 8,8 på Richterskalan.

Läs också: Tsunami efter kraftigt skalv i Chile