Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Gaslandskamp Ukraina-Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:22.
Gasrör i Boyarka nära Kiev.
Bildtext Gasrör i Boyarka nära Kiev.
Bild: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Då en delegation från Ukraina i dag åker till Moskva för att diskutera gasleveranser och gaspriser handlar det om ödesfrågor för den ukrainska ekonomin. Samtidigt är gasfrågorna viktiga också för Ryssland, inte minst eftersom de ukrainska fyndigheterna av skiffergas kan bli ett hot mot den ryska gasexporten.

Just nu är situationen den att Ryssland kräver Ukraina på ungefär en miljard dollar för gas som Ukraina har fått men inte har betalat. Det här har varit satt i system, tidvis har Ukraina fått köpa rysk gas billigare och ibland också betalat för den, tidvis har den ryska gasen sålts till världsmarknadspris men Ryssland har inte krävt att Ukraina ska betala för den.

Det stora gasspelet

Det ömsesidiga beroendet bygger på att Ukraina behöver rysk gas och att Ryssland behöver gasledningarna som för ut gas till andra europeiska kunder genom Ukraina. Under åren efter Sovjetunionens fall har vi gång på gång sett hur länderna har spelat gasspelet med varandra: Ryssland har bollat med priserna och Ukraina har fifflat med ventilerna i gasrören.

Ända fram till den politiska omstörtningen som började i Ukraina i november i fjol har gaskonflikten emellertid kunnat regleras av statsledningen i vartdera landet. Nu har president Putin sagt att gasbolaget Gazprom kan kräva in pengarna och det får Ukraina på knä. Landet har inte pengar och folket kan inte vara utan gas som används både för uppvärmning och i spisar.

Ukraina hoppas på skiffergas

För Ukraina skulle det nyvaknade intresset för att utvinna skiffergas kunna vara en ekonomisk puff i rätt riktning. Det finns två stora skiffergasområden i Ukraina, ett i väster och ett i öster. Ett tredje område finns under havsytan i Svarta havet. Fyndigheterna i östra Ukraina, Jozyvskafältet, ligger i trakten kring Charkiv och Donetsk, där de flesta invånarna är ryskspråkiga.

I fjol undertecknade den ukrainska staten och energijätten Shell ett avtal om utvinning av gasen på Jozyvska-området. Avsikten var att Shell skulle investera och börja utvinna gas redan år 2015.

Gazprom vill inte ha konkurrens

För ryska Gazprom innebär utvinningen av skiffergas att en helt ny konkurrent dyker upp på scenen. Det är särskilt USA som har jobbat för att få fram teknik för utvinning av skiffergas och nu börjar metoderna vara klara. Avsikten är förstås att man ska bli mindre beroende av olja. För Europas del handlar det om att bli mindre beroende av ryska leveranser.

Förutom i Ukraina finns det också stora skiffergasreserver i Polen. Länderna i Visegradgruppen, Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien, har redan tidigare kommit överens om att satsa på skiffergas.

Miljöproblem

Skiffergas är ingen miljövänlig energiform. Utvinningen medför stora ingrepp i berggrunden och skiffergasen är, liksom kol, olja och naturgas, ett fossilt bränsle som leder till stora koldioxidutsläpp som i sin tur anses påverka klimatet i en negativ riktning.

Efter att Ukraina och Shell skrev under avtalet om gasutvinning i östra Ukraina ordnades det demonstrationer i staden Belgorod på den ryska sidan av gränsen mot projektet. Man krävde att experter skulle göra bedömningar av hur utvinningen påverkar miljön.

Också sådana som bor i närheten av gasfyndigheterna har demonstrerat mot projektet eftersom de misstänker att deras brunnar kan sina om man börjar gräva ut området.

Strategisk fråga

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina handlar alltså i hög grad om gas och skiffergasen i östra Ukraina är naturligtvis ett begärligt byte för Ryssland.

Det militära hotet mot området skall alltså ses också ur den synvinkeln även om Ryssland officiellt bara talar om sin strävan att skydda den ryskspråkiga befolkningens ställning.