Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lärarförbundet: Flera utbildningar löser inte lärarbristen

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 12:18.
Dan Johansson
Bildtext Dan Johansson
Bild: YLE/Ted Urho

Flera utbildningar kommer inte att påverka lärarbristen i huvudstadsregionen på längre sikt.
Det säger Lärarförbundets ordförande Dan Johansson. I stället borde lönerna höjas.

Många utexaminerade lärare i Helsingfors och kringkommunerna jobbar med något helt annat.

- Det är en trend i Europa. Många unga vill bli lärare men då verkligheten kommer emot efter avklarade studier vill de sedan inte jobba som lärare.

Lärarbristen åtgärdas bäst med att höja de kommunala lärarlönerna, menar Johansson.

- Politikerna får se sig i spegeln, de ska fråga sig vad de gjort för att locka lärare till huvudstadsregionen. Lärarna har mycket låg lön i förhållande till ansvarsmängden och utvbildningsnivån.

Johansson menar att problemet med obehöriga lärare handlar i hög grad om att många behöriga lärare är unga kvinnor som bildar familj. Därmed är omsättningen på vikarier hög.
Hundra procent av vikarierna kan inte vara behöriga, säger Johansson.

Utbildningarna kivas sinsemellan

Nyheten att Helsingfors universitet ser till Stockholms universitet för samarbete kring lärarutbildningen tog Lärarförbundet på säng.

- Att det var så här långt gånget var en överraskning. På FSL har vi hela tiden trott att det primärt är Åbo Akademi och Pedagogiska fakulteten som Helsingfors Universitet vill jobba med, säger Dan Johansson.

Han påpekar att det redan länge funnits en antagonism mellan de olika lärarutbildningarna som inte är bra varken för lärarna eller för utbildningen i stort.

"Peffan" borde försvara sig

Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi har fått kritik bland annat för att de finlandssvenska ungdomarna klarat sig sämre än de finskspråkiga i Pisa-testet.

Åbo Akademi i Vasa
Bildtext Åbo Akademi i Vasa
Bild: YLE/Agneta Glad

Dan Johansson menar att den svenskspråkiga lärarutbildningen är bra, men att fakulteten alltför lätt ger efter för kritiken.

- Jag tycker det är tråkligt att man påstår att ÅA:s Pedagogiska fakultet i Vasa inte håller måttet. Jag tror inte på det. Vi har bra lärare i Svenskfinland och i Finland. Det finns en antagonism mellan lärarutbildningarna i Finland och jag har länge tänkt att Pedagogiska fakulteten inte står på sig. De borde slå näven i bordet och säga "Det här är vi bra på". Att de inte säger till leder till att andra rackar ner på dem.