Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den fina linjen mellan att digga eller få huvudvärk

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

Nåjaaa!, var min första tanke då jag här om veckan såg att Skrillex nya album ”Recess” hade uppenbarat sig i mitt postfack. För visst låg det ju ett spänningsmoment i att få veta åt vilket håll hans musik svängt sig, det har ju ändå hänt en del inom popmusik (och speciellt EDM) sedan senaste stora hitten "Bangarang" från 2011. Nuförtiden är det mest i eurovisionslåtar vi hör dubstep, så på någå sätt måste han ju också ha utvecklats, alternativt vara en besvikelse för att han stampar kvar på samma ställe.

Så även om jag just kommit tillbaks från en hel dag av tv-inspelningar och var rejält trött, så kunde jag ju inte låta bli att lyssna på singelspåret ”Recess”! Dels för att jag var intresserad, dels för att det ju typ är mitt jobb att ha koll på en sådan låt.

De första 50 sekunderna var jag otroligt positivt överraskad, typ i stil med "oj då, låter det såhär? Vem sku ha trott det"! Sen kickade ju låten igång på riktigt, och mitt huvud totalexploderade. Klarade av typ 10 sekunder och sen måste jag stänga av allt ljud omkring mig. Vad är det här? Är det ens lagligt? Kan nån snälla ta upp det här på säkerhetsrådets agenda????? KAN NÅN GE MIG EN NITRO INNAN JAG BLIR EN FARA FÖR SAMHÄLLET??????

För första gången förstod jag vad föräldrar genom tiderna upplevt då ungarna gått in på sitt rum och vridit upp låtar av t.ex. Elvis, Led Zeppelin, Slayer, The Prodigy, Skrillex och många fler. För då man är allt för trött (vilket jag nu alltså hävdar att de flesta föräldrar med tonåringar är, utan att ha nån som helst egen erfarenhet av just det), så klarar man inte att hitta det fina i nånting man inte sett, hört, eller upplevt förut. Sen hur man som förälder reagerar och/eller åtgärdar är ju en annan sak.

Mina föräldrar lät mig ofta spela allt från Metallicas ”Master of Puppets” till Technotronics ”Pump up the Jam” i bilen, nån gång kanske de bad mig vrida ner lite, men ändå. Och via just mitt jobb så har jag ju insett att man kan lära sig att tycka om vad som helst, endel kanske bara kräver lite extra jobb. Inte gillade jag heller hiphop eller rap förut, idag är modern klassiskmusik och opera ungefär de enda genren jag inte lärt mig uppskatta ännu. Men kanske de förstod mitt otroliga intresse för musik och valde att uppmuntra det till helt nya nivåer. Isåfall tackar jag stort för det.

Men hur blev det med Skrillex och låten ”Recess”? Jag lät låten vila några dagar och tog ny fart utvilad och med fräscha öron – och det var en helt annan upplevelse! Det var ju en bra låt, om än säkert utmanande för många. Men gamla goda Skrillex med en passlig mängd nytt omkring. Nästa vecka börjar vi spela låten på Radio X3M.

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".