Är du trött på din gamla vanliga frukost – baka frasiga croissanter, de är som godast nygräddade
De allra flesta bakverk är godast när de är nybakade, men det finns nog inget som går upp mot att plocka ut hembakta croissanter ur ugnen.
Här visar vi också på två smaksättningar, en med mjölkchoklad och en med honungsäpplen. Att göra degen är inte alls svårt, men tar lite tid. Vi lovar det är värt besväret!
Croissanter, godast som nygräddade
Mängd: 30 stycken
Ingredienser
500 g vetemjöl
550 g vetemjöl special
90 g socker
20 g salt
30 g jäst
550 g vatten
20 g honung
500 g smör för kavling
2 st ägg uppvispade för pensling
Till fyllningen:
fasta äpplen
honung
kanel
mjölkchoklad
Instruktioner

Knåda ihop ingredienserna till degen, ställ kallt. Låt smöret mjukas upp i rumstemperatur. Tryck ut smöret mellan smörpapper, kavla ut till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Ställ kallt.
Kavla ut degen till en rektangel. Lägg smöret på degen, vik in degen som ett kuvert så smöret blir helt inkapslat. Kavla i sidled så smöret kavlas in i degen. Vik degen treslag, slå in i plastfolie, låt vila i kylen en halvtimme. Placera degen med vikningen ifrån dig, kavla sidled, vik treslag, låt vila kallt en halvtimme. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång, låt vila kallt.
Blanda runt äppelklyftor med lite honung och smaksätt med kanel. Skär chokladen i stänger.
Ta ut degen, kavla tunt till 2 mm tjocklek. Skär ut trianglar för klassisk croissantvikning (rulla ihop från triangelns bas) eller rektanglar. Vik in stänger med mjölkchoklad eller äppelklyftor. Låt jäsa en timme på plåt. Lägg ugnen på 175 grader. Pensla med vispat ägg, grädda 10 minuter. Ta ut plåten, pensla igen, grädda ytterligare 10 minuter. Servera croissanterna varma.