Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Är du trött på din gamla vanliga frukost – baka frasiga croissanter, de är som godast nygräddade

Uppdaterad 30.01.2023 15:26.
Hemgjorda delikata croissanter
Bildtext Frasiga, nygräddade och hemgjorda croissanter
Bild: YLE/Strömsö

De allra flesta bakverk är godast när de är nybakade, men det finns nog inget som går upp mot att plocka ut hembakta croissanter ur ugnen.

Här visar vi också på två smaksättningar, en med mjölkchoklad och en med honungsäpplen. Att göra degen är inte alls svårt, men tar lite tid. Vi lovar det är värt besväret!

Croissanter, godast som nygräddade

Mängd: 30 stycken

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl

  • 550 g vetemjöl special

  • 90 g socker

  • 20 g salt

  • 30 g jäst

  • 550 g vatten

  • 20 g honung

  • 500 g smör för kavling

  • 2 st ägg uppvispade för pensling

    Till fyllningen:

  • fasta äpplen

  • honung

  • kanel

  • mjölkchoklad

Instruktioner

Strömsö inslag: Croissanter - Spela upp på Arenan
  1. Knåda ihop ingredienserna till degen, ställ kallt. Låt smöret mjukas upp i rumstemperatur. Tryck ut smöret mellan smörpapper, kavla ut till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Ställ kallt.

  2. Kavla ut degen till en rektangel. Lägg smöret på degen, vik in degen som ett kuvert så smöret blir helt inkapslat. Kavla i sidled så smöret kavlas in i degen. Vik degen treslag, slå in i plastfolie, låt vila i kylen en halvtimme. Placera degen med vikningen ifrån dig, kavla sidled, vik treslag, låt vila kallt en halvtimme. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång, låt vila kallt.

  3. Blanda runt äppelklyftor med lite honung och smaksätt med kanel. Skär chokladen i stänger.

  4. Ta ut degen, kavla tunt till 2 mm tjocklek. Skär ut trianglar för klassisk croissantvikning (rulla ihop från triangelns bas) eller rektanglar. Vik in stänger med mjölkchoklad eller äppelklyftor. Låt jäsa en timme på plåt. Lägg ugnen på 175 grader. Pensla med vispat ägg, grädda 10 minuter. Ta ut plåten, pensla igen, grädda ytterligare 10 minuter. Servera croissanterna varma.

Mer om ämnet på Yle Arenan