Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stress påverkar rösten

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 16:13.
logopedi vid Åbo Akademi
Bildtext Enligt Sofia Holmqvist kan stress leda till flera olika röstsymptom.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Många yrkesgrupper är beroende av en fungerande röst, men för att uppnå och upprätthålla det kräver också regelbunden vård. Vid Åbo Akademi pågår just nu forskning om hur stress påverkar rösten.

Sofia Holmqvist är doktorand i logopedi och enligt henne kan stress leda till flera olika röstsymptom.

- Känslan av en klump i halsen är spänningar i vissa muskelgrupper som trycker på i halsen och det är ett symptom på spändhet och den typens symptom är kopplade till stress.

Holmqvist har studerat hur stress påverkar lärare som är beroende av rösten i sitt yrke. Hon har också forskat i hur gener, hormoner och kön kan påverka rösten. Redan nu vet man att kvinnor lider av röstproblem mer än män.

Det är vanligt att rösten darrar eller spricker under till exempel en presentation, men enligt Holmqvist känner vi dåligt till konsekvensera av hur långvarig stress inverkar på rösten.

- Jag tror inte att det finns tillräckligt med information om just hur långvarig stress påverkar rösten inom yrkesgrupper där man är van att använda rösten. Därför är det viktigt att förebygga röstproblem i ett tidigt skede, säger Holmqvist.

Större kunskap om sambandet mellan stress och röstproblem förbättrar möjligheterna till förebyggande åtgärder och det är det forskningen vid Åbo Akademi nu går ut på.