Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny festival kan komma istället för Faces

Från 2014
Uppdaterad 02.04.2014 17:33.
Holger Wickström, Börje Mattsson
Bildtext Holger Wickström till vänster och Börje Mattsson.
Bild: YLE / Jonas Sundström

Faces Etnofestival ordnas för sista gången i augusti. Första Faces ordnades vid Raseborgs slott och det är också platsen för den sista.

- Klart att det finns ett vemod då det avslutas, men en avslutning är alltid början på något nytt. Allt har sin tid. En viss festival har gjort sin cirkel, säger festivalens urfader Börje Mattsson.

Ekonomin påverkar inte direkt, men nog indirekt att festivalen slutar.

- Ekonomin har varit tung att bära. De senaste åren har festivalen gått på plus och vi har betalat bort en del skulder. Men att hela tiden dra ett väldigt ekonomiskt lass är hårt och tröttande och påverkar skaparförmågan, säger Mattsson som också är festivalchef.

- När de sista tonerna kommer nog kanske en liten tår att rinna. Men vi tittar vidare över horisonten och ser något nytt. Vi har en massa fina idéer om hur vi fortsätter jobba för föreningens syften.

Målsättningarna för föreningen är att ordna evenemang och utställningar som befrämja mångkulturalism och tolerans. Mattsson avslöjar inte exakt vad för planer som finns, men säger:

- Nu är det nog tid att mångkulturen kommer mer in "i vardagsrummet", en urban festival är det man kan se bakom horisonten. Också barnfamiljerna har blivit en del av Faces, redan andra generationen är i dagens läge på festival. Så familjeverksamheten ska fortsätta.

Årets festival blir en enda stor fest

Festivalchef Börje Mattsson minns tillbaka:

- Den första festivalen hölls på ett mycket litet område vid sommarteatern, i skogen och på kullen. Den sista kommer att se helt annorlunda ut.

Årets festival blir rätt annorlunda än alla de andra festivalerna.

- Det blir en stor fest, en "slottsbal" i två dagar. Temat för året är också "The last waltz".

Det blir flera olika estrader på Raseborgsområdet.

- Infrastrukturen måste här vid Raseborg byggas upp på nytt, här finns inget. Exempelvis elsystemet måste byggas upp och tas bort, säger den tekniska direktören Holger Wickström, också han har varit med från början.

Inne i själva borgen ska i år hållas endast lätta arrangemang, i form av något meditativt eller någon trubadur. Den sista Facesfestivalen ordnas 9-10 augusti 2014.