Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vill du ha din mjölkförpackning med eller utan kork?

Från 2014
Uppdaterad 07.04.2014 12:08.
Mjölkförpackningar genom tiden
Bildtext Mjölkförpackningarna har förändrats rejält under åren
Bild: YLE / Johan Lindström

De korkförsedda mjölkförpackningarna som i allt högre grad har dykt upp på butikshyllorna delar konsumenternas åsikter. En del tycker att det är praktiskt att man kan placera en halvdrucken förpackning liggande på kylskåpshyllan utan risk för läckage, medan många av dem som ställer sig kritiska till korken anser att det är oekologiskt med onödig plast och de funderar på hur återvinningen nu ska gå till.

Valios beslut att förse alla mjölk- och surmjölksförpackningar med kork baserar de på konsumenternas önskemål. Enligt ett konsumenttest som genomfördes sommaren 2013 ansåg 80 procent av användarna att korken gör förpackningen mer användarvänlig.

Korken har införts gradvis. I början av 2013 fick specialmjölken kork och i februari i år försågs även de vanliga mjölk- och surmjölksförpackningarna med skruvkork. Frågan är nu om konsumenterna blir så begeistrade att även de mindre mjölkproducenterna kommer att se sig tvungna att följa efter.

Korken kan återvinnas med burken

Det som har förbryllat många mjölkdrickare är vad man ska göra med avfallet, det vill säga de tomma burkarna. Ira Kekarainen som är rådgivningsansvarig på avfallshanteringsstationen Stormossen i Vasa tröstar oroliga konsumenter med att det inte alls behöver vara krångligare än förr.

- Om man kastar förpackningen i kärlet för brännbart avfall så spelar det ingen roll om korken är fast i burken eller inte, förklarar Kekarainen.

Även om man väljer att skölja ur och låta förpackningarna torka så kan man även i fortsättningen sortera dem som kartongavfall och då låta korken sitta kvar. Då upptar de visserligen mer plats, så den som föredrar kan gott och väl ta bort korken före förpackningen läggs i kärlet för kartongavfall. I det fallet skall korken läggas i kärlet för brännbart avfall.

Finländarna vill ha sin dagliga mjölk

Ingenstans i världen dricks det lika mycket mjölk som i Finland. En finländare dricker i medeltal 130 liter mjölk och 11,3 liter surmjölk om året. Det motsvarar ungefär två glas om dagen.

Främst är det lättmjölk och mjölk med en procent fett som sjunker i de finländska magarna.

Hur föredrar du din mjölkburk? Rösta här under och motivera gärna i kommentarsfältet.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.