Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo tar emot nödsamtalen från Tavastland

Från 2014
Uppdaterad 03.04.2014 16:15.
Nödcentralen i Åbo.
Bildtext Från och med tisdag får nödcentralen i Åbo också alla nödsamtal från Tavastland.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Sammanslagningen av Egentliga Finlands och Tavastlands nödcentraler kommer inte att påverka servicen på svenska, intygar nödcentralen.

Från och med tisdag kommer alla nödsamtal från Tavastland och Egentliga Finland besvaras i Åbo när nödcentralerna slås ihop. Det innebär att andelen svenskspråkiga på det nya nödcentralområdet endast är dryga tre procent. Juha-Veli Frantti, direktör för myndighetssamarbetet vid Nödcentralverket och tidigare chef för Egentliga Finlands nödcentral, säger att de jobbat mycket hårt för att upprätthålla den svenska servicen.

– Det kan till och med bli bättre. Vi kommer att få nio tvåspråkiga operatörer från Lojo nödcentral till Åbo, säger Frantti.

Samtidigt som nödcentralerna i Egentliga Finland och Tavastland slås ihop, går nödcentralen i Lojo ihop med Kervo, vilket innebär att nödcentralen i Lojo läggs ner. Många svenskspråkiga operatörer från Lojo har hellre velat förflyttas till Åbo, vilket innebär en svenskspråkig förstärkning här. Fusionen innebär också att två tredjedelar av personalen som jobbat i Tavastehus flyttar till Åbo och få av dem kan svenska. Frantti säger att de flesta som hittills jobbat i Åbo kan svenska.

– Nästan alla. Visst finns där människor som inte pratar svenska, men när personalen från Lojo kommer förbättras situationen.

Frantti berättar att de strävar efter att personalen som tar emot nödsamtal på svenska är tvåspråkiga, eftersom det är utmanande att göra en riskanalys på ett främmande språk. Nödcentralen har alltid minst 3-5 svenskspråkiga på plats.

– Vi kan garantera att man alltid får svar på svenska när man ringer till nödcentralen, lovar Frantti.

Omfattande reform

Nödcentralsreformen inleddes år 2010 och avslutas i år. Målet är att få ner antalet nödcentraler från femton till sex stycken. Den nya nödcentralen i Åbo inleder sin verksamhet den 8 april.

Målet är att invånarna inte ska märka av reformen i praktiken, men den innebär stora omställningar för personalen. Alla anställda vid de nedlagda nödcentralerna erbjuds arbete på andra nödcentraler, men alla har inte möjlighet att flytta eller resa långa vägar. Från Tavastehus flyttar två tredjedelar av personalen, alltså 17 stycken, till Åbo. En utmaning för nödcentralerna är att sköta om att de anställda orkar i sitt arbete, då många får flera timmars arbetsväg.

Syftet med reformen är att göra verksamheten mer effektiv och enhetlig och att minska överlappningar. Det här innebär också mindre resurser. Fram till år 2016 minskas årsverken inom nödcentralsverket från 750 till 650. Anslagen mellan 2014 och 2017 kommer att minskas med cirka en fjärdedel.