Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur Jesus förstör alla filmer

Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Life of Pi med Jesus
Bildtext Life of Pi med Jesus: bileet!

Bibliska epos på bio är vanliga, men vad händer om Jesus träder in i våra moderna filmer?

I sin nästa storfilm tar Darren Aronofsky avstamp från Bibeln och berättelsen om Noak och hans ark. Ni kanske kommer ihåg det från religionslektionerna, Gud sa till Noak att "Dude, nu tänker jag ödelägga världen men du kan räddas. Bygg en jävligt stor båt, ta med din familj och ett par av alla djur på jorden så blir det nog bra". Aronofsky har gjort det mera till en berättelse om hur vi förstör miljön än om bibeln, men grundberättelsen finns ju där klart och tydligt - Gud är allsmäktig.

Det är inte alls ovanligt att göra film på olika bibliska berättelser. Vi har sett berättelser om Moses, Samson och Delilah, Kung David, Salomon, och så vidare. Men mest av allt har kanske Jesu liv porträtterats på bioduken - mer eller mindre bibeltroget. Men vad skulle hända om vi plockade in Jesus i några av våra moderna filmer, skulle han göra dem humanare, trevligare och snyggare?

Nej. Vi hävdar att Jesus skulle förstöra nästan alla nutida filmer han skulle medverka i.

The Perfect Storm

Filmen om den stora stormen bygger på en riktig händelse. Båten Andrea Gail har haft dålig fiskelycka och bestämmer sig för att dra ut igen, på okända vatten. Efter ett par dagar börjar det förstås storma utav bara fanders, och det hela slutar med att hela manskapet dör.

Scenario med Jesus: Andrea Gail åker ut på okända vatten, det börjar storma. Jesus stiger upp från sin tupplur i fören och säger "Tig! Var tyst!" The end.

Cast Away

Tom Hanks hamnar på en öde ö med en volleyboll som enda kompis. Efter att ha överlevt i fyra år på ön klarar han till sist av att bygga en liten flotte åt sig och blir upptäckt av ett lastfartyg på havet. Därefter följer vi historien om hur den nu enstörige Hanks adapterar sig tillbaka till civilisationen.

Scenario med Jesus: Jesus är med om en flygkrash och hamnar på en öde ö med en volleyboll som enda kompis. Jesus kastar bort volleybollen och går hem över vattnet. The end.

I Am Legend

Ett dödligt virus har utplånat så gott som hela mänskligheten, kvar finns bara Will Smith - och hans hund. För att överleva jagar Will rådjur på dagarna och zombiemutanter om nätterna. För att rädda världen försöker han också utveckla ett motgift till viruset som fått de smittade att zombifieras, och till slut verkar han lyckas - men det kostar honom livet.

Scenario med Jesus: Ett dödligt virus har utplånat så gott som hela mänskligheten. Jesus tittar runt sig, säger att folket ska stiga upp, vara rena, ta sin bädd och gå. The end.

Life of Pi

Efter att ett skepp förlist finner sig en ung man i en livbåt, men han är inte ensam. Med sig på livbåten har killen en livsfarlig bengalisk tiger. Under filmen får vi följa med Pis resa över havet med tigern, hur de håller sig och varandra vid liv och vilka faror som möter dem på vägen.

Scenario med Jesus: Jesus finner sig på en livbåt med en bengalisk tiger. Han förvandlar allt vatten till vin, super både sig och tigern glada under båtpresenningen och de har en gemytlig och fnissig resa tillsammans över havet. The end.

Noah har premiär 4.3.