Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: Janukovytj och FSB bakom dödsskjutningar

Från 2014
Bildtext Över 100 människor dödades under de regimkritiska demonstrationerna i Kiev i februari.

Dödsskjutningarna av demonstranter i Kiev beordrades direkt av dåvarande president Viktor Janukovytj och Ryska federationens federala säkerhetstjänst, FSB, deltog i planeringen. Det hävdar Ukraina i en färsk rapport. Samtidigt passar Ryssland på att höja gasprisen för Ukraina igen.

Över 100 människor dödades under de månadslånga regimkritiska demonstrationerna i Ukrainas huvudstad Kiev. De flesta av dödsoffren var demonstranter och många av dem dödades av krypskyttar. På torsdagen höll nuvarande ledare för Ukrainas åklagarämbete, inrikesministerium och säkerhetstjänst en presskonferens där de presenterade en färsk rapport om dödandet.

Enligt rapporten föll dödsskotten i Kiev på direkt order från president Janukovytj. Dessutom ska agenter från den ryska säkerhetstjänsten FSB ha deltagit i planeringen av tillslagen mot demonstranterna.

Både Janukovytj och FSB avvisar anklagelserna.

På torsdagen greps också tolv medlemmar av en specialenhet inom ukrainska kravallpolisstyrkan Berkut. De misstänks för att ha skjutit på demonstanterna i februari och för massmord. I Ukraina är Berkut numera upplöst, medan styrkan lever kvar på Krimhalvön.

Ryssland hotar med ännu dyrare gas

Samtidigt fortsätter Rysslands ekonomiska krigföring mot Ukrainas nya ledning.

På torsdagen hotade ryska Gazprom Ukraina med ytterligare höjningar av priset på den gas som Ukraina importerar.

Så sent som på tisdagen meddelade Gazprom att priset höjs med drygt 40 procent, till drygt 385 dollar för ettusen kubikmeter gas. Nu vill Gazprom lägga 100 dollar till på det priset. Prishöjningen motiveras igen med Ukrainas stora gasskulder.

Läs mer om bakgrunden till gaskampen mellan Ryssland och Ukraina