Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi vill vara självständiga - vad är problemet?"

Från 2014
Uppdaterad 03.04.2014 16:14.
Bildtext Katalonien är inte Spanien - allt fler katalaner vill ha självständighet
Bild: EPA/DAVID BORRAT

En folkfest utan like. Utan bråk eller våld. Tårar, skratt, tjut, vågen.

Den 11 september 2013 tog uppskattningsvis 1,5 miljoner människor varandra i hand och bildade en kedja genom Katalonien. Det har i och för sig gjorts förut. I Baltikum, då människokedjan gick genom Estland, Lettland och Litauen 1990 i protest mot Sovjetunionen, för självständighet. Nu riktades protesten mot Spanien, för ett självständigt Katalonien.

Independenciaaa! - Spela upp på Arenan

Men varför? Spanien är väl inte Sovjetunionen. Jag träffar Jordi Vasquez i människokedjan.

- Vi har en egen, gammal kultur, vi talar ett eget språk och har definitivt en egen identitet som inte är spansk. Vi är ca. 7,5 miljoner och de flesta av oss vill vara en självständig nation precis som till exempel Finland eller Danmark. Vad är problemet? säger han.

Problemet är att Spanien inte går med på att låta katalanerna ordna ens en folkomröstning där man skulle fråga folket vad det vill. Katalanska politikerna har redan beslutat om en folkomröstning i höst, som enligt gällande tolkning i Madrid är mot grundlagen. Det är oklart vad spanska ordningsmakten tänker göra för att hindra katalanerna att gå till valurnorna.

Det katalanska folket ger inte upp

Frågan är också ekonomisk. Katalanerna är företagsamma och regionen hör till de rikaste i Spanien. Småföretagarna räknas i tiotusental. Men katalanerna har inte rätt att ta beslut om hur regionen ska utvecklas: tågbanor, hamnar, vägar och annan strategisk infrastruktur försummas, enligt många ekonomiska experter.

- Genom att själv få bestämma hur skattepengarna används kunde Katalonien komma ut ur den ekonomiska krisen, säger bland andra Elisenda Paluzie vid ekonomiska fakulteten vid universitetet i Barcelona.

Den spanska regeringen har nyligen hotat katalanerna med att frånta dem vissa rättigheter som de har som autonom region om de inte slutar ”bråka”. Jordi Vasquez säger att katalanerna inte kommer att ta till våld men att det katalanska folket inte heller tänker ge upp. I 300 år har de varit under den spanska monarkin, men under de senaste tre åren har hoppet vuxit avsevärt. Spanien är en ung demokrati – det är inte mer än 40 år sedan Francos diktatur.

- Kanske tiden är mogen nu, säger Jordi Vasquez.

Mer om ämnet på Yle Arenan