Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Får det lov att vara ett glas Motörhead?

Från 2014
Bild: Yle

Vad har AC/DC, Sting, Drew Barrymore, Motörhead, Lasse Stefanz och Katri Helena gemensamt? Jo, de har alla egna viner.

Det har blivit omåttligt populärt bland musiker, skådespelare och andra kändisar att ha egna viner och listan är lång.Bland exemplen kan nämnas den amerikanska rockgruppen Train som har fem olika viner, alla döpta efter deras egna låtar. AC/DC har fyra olika viner som också är döpta efter låtar. Det finns till exempel en cabernet sauvignon som heter Highway to hell. Skådespelarna Richard Gere och Drew Barrymore har båda egna viner, Pink Floyd har ett vin som heter Dark side of the moon och The Rolling Stones vin heter Forty Licks.

Lasse Berghagen
Bildtext Lasse Berghagen var först med att ha ett eget vin

I Sverige har kändisarna glatt hoppat på vintåget. Lasse Berghagen var den första musikern med eget vin när han år 2005 inför sin 60-års dag kom med vinet Hav & Sand. Tomas Ledin har ett rött vin som heter En del av mitt hjärta och ett vitt som heter Vi är på gång.

Övriga svenska kändisar som har sina egna flaskor på vinhyllorna på Systembolaget är bland andra skådespelaren och kocken Per Morberg, artisterna Lill-Babs och Per Gessle, gruppen Kent och dansbandet Lasse Stefanz.

I Finland har även idrottslag egna viner

I Finland är trenden inte lika stor, men visst hittar man några kändisviner även här. Banden Popeda, Nightwish och The 69 eyes har egna viner och det har även kläddesignern Jukka Rintala och sångerskan Katri Helena.

Här finns även en del sportrelaterade viner och hockeylagen Kärpät, Jokerit, HIFK och Kalpa har egna viner, liksom även fotislaget HJK.

Kändisvinerna finns dock inte till försäljning på hyllorna i butikerna utan hör till Alkos beställningssortiment. Den som vill dricka Jokeritvin i samband med matchen en viss dag måste alltså beställa vinet på förhand.

Det Helsingforsbaserade företaget Winestate som importerar viner har haft en del att göra med kändisviner. Frank Forssell på företaget räknar upp en rätt så lång lista på samarbetspartner och berättar att ofta är artisterna med ända från början då det gäller att ta fram vinet.

Finlandssvenska kändisviner
Bildtext Radiohuset designade några finlandssvenska kändisviner
Bild: YLE / Eva Frantz

- Vi har gjort projektviner med bland andra inhemska Yö och Popeda och då Nigtwish ville ha ett eget vin i samband med att de släppte sin skiva Imaginaerum så samarbetade vi med dem, berättar Forssell.

Orsaken till att kändisar och band vill skapa egna viner är att de vill bredda sitt brand. För vinbranschen är det ett sätt att nå nya konsumenter.

- Men det handlar inte bara om PR, för vinet måste också hålla en viss kvalitet annars är det inte bra för någondera parten, konstaterar Forssell.

Forssell menar att det finns skillnader i hur man når ut med sina produkter via beställningsystemet i svenska Systembolaget och finländska Alko. I Sverige är det lite lättare medan det är mer komplicerat i Finland. Det här gör att trenden kanske inte blir så stor här i Finland, för man vill ju nå ut med sitt vin då man väl har ett.

Mer om ämnet på Yle Arenan