Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Asfalt räddade Immersbyvägen

Från 2014
Uppdaterad 05.04.2014 17:49.
Programmet är inte längre tillgängligt

I tjugo år vädjade invånarna vid Immersbyvägen i Sibbo för att få sin väg asfalterad. För tre år sedan blev drömmen verklighet.

Invånarna längs Immersbyvägen har sluppit groparna i vägen och alla menföresskador. Tidigare gav vägrenen ofta vika och tyngre fordon hade svårt att ta sig fram.

Kaijus Ahlberg och Tom Holmström som bor längs Immersbyvägen är nöjda.

Kaijus Ahlberg.
Bildtext Kaijus Ahlberg gläder sig över asfaltbeläggningen

- Det underlättar alltid, bilarna hålls i bättre skick och transporterna kommer lättare till vår trädgård, säger Kaijus Ahlberg som odlar örter i sina växthus vid Immersbyvägen.

Tom Holmström säger att asfalteringen sköttes bra. Företagaren som asfalterade erbjöd sig till och med att asfaltera en bit av alla invånares infarter. På det här sättet går det lättare att ta sig ut på vägen.

Holmström var först främmande för tanken att bo vid en asfalterad väg. Han tyckte att grusvägar hör till miljön på landsbygden. Men med facit på hand skulle han aldrig återgå till det gamla.

Invånarna kring Immersbyvägen kontaktade med jämna mellanrum olika instanser för att få vägen asfalterad. Också Sibbo kommun talade för en asfaltering.

Vid NTM-centralen säger regionansvarige Risto Hyvärinta att flera orsaker låg bakom asfalteringsbeslutet: trafikmängden, invånarnas aktivitet och att Sibbo kommun pressade på.

Efter att vägen har asfalterats så har hastigheterna ökat.

Krokig väg.
Bildtext Immersbyvägen är fortfarande krokig och backig

- Om vi ska se någonting negativ med asfalteringen så är det att det är mycket få som följer hastighetsbegränsningen på 40 kilometer i timmen, säger Tom Holmström.

Antalet cyklister har också ökat efter asfalteringen. Det handlar om cyklister som susar fram med tävlingscyklar.

- De kommer ibland i bredd i klungor på tio cyklister och det här kan leda till farosituationer, säger Holmström. Men så här långt har ingenting värre hänt, tillägger han.

Det är inte bara cyklarna som har ökat i antal, utan också trafiken i övrigt. Allt fler väljer idag Immersbyvägen för att åka från södra Sibbo till Nickby.

Läs mer:
Var finns de dåliga vägarna i Östnyland?
Vägarna blir inte bättre