Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet tar sig an Den blomstertid - igen

Från 2014
Uppdaterad 04.04.2014 16:05.
Bild: Maria Knuts

Riksdagens grundlagsutskott börjar idag ta ställning till hur det står till med religionsfriheten i skolorna när den behandlar justitiekanslerns årsberättelse.
Då tar utskottet också igen ställning till Den blomstertid nu kommer.

Utskottet konstaterade förra gången att det är en vårtradition och inte religionsutövning.

Biträdande JK har bett utbildningsstyrelsen se över sina instruktioner för traditionella och religiösa fester i skolorna. Kimmo Sasi (Saml), som är långvarig medlem i grundlagsutskottet, är inte övertygad om att det behövs.

- Åtministone ska utbildningsstyrelsen vänta på grundlagsutskottets utlåtande, det behövs kanske inte nya instruktioner.

Utskottet torde ha ärendet klart i vår.

Biträdande JK Mikko Puumalainen påpekar att religionsutövning är frivillig för alla i skolorna, oberoende om de hör till kyrkan eller inte. Religionsfriheten innebär att staten inte kan försätta individer i en situation där de måste berätta om de är troende eller inte.

Psalmen Den blomstertid nu kommer har långa anor, Israel Kolmodin skrev den i slutet av 1600-talet. Enligt Kimmo Sasi är den inte hotad.

- Det finns ett rätt brett understöd i riksdagen för att Den blomstertid nu kommer inte kan anses vara att utöva religion, utan en tradition. Om än Skaparen nämns några gånger så ändrar det inte psalmens natur.

Diskussion om artikeln