Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Janne Lindberg: Vi borde prata om Ungern

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2014 12:34.
Janne Linberg är redaktör på Svenska Yle, arbetar mest med TV.
Bild: Yle

Under hela fjolåret jobbade jag med tv-serien Vi borde prata om Europa. I början gick det mycket tid till att planera inspelningsresorna till olika länder och att välja vart vi skulle åka. En fras som jag minns att ofta upprepades bland redaktörerna var "vi måste åka till Ungern".

Just då var nämligen Ungern en vanlig syn på tidningarnas utrikessidor och i våra Facebookflöden. Folk bekymrade sig över Fidesz-partiets framfart. Efter att partiet vann en jordskredsseger i valet 2010 fick det så stor majoritet i parlamentet att det på egen hand kunde ändra konstitutionen och stifta lagar. Då skrevs det mycket om att partiet vill tysta oppositionen och att de nya lagarna enbart strävar efter att säkra partiets makt i framtiden genom att exempelvis ändra valdistrikt och inskränka mediernas frihet. Ungern är på väg mot diktatur, sades det. Jobbik-partiets uppgång och dess antisemitiska uttalanden var ett annat orosmoment.

Nu är det två dagar till val och nästan ingen talar om Ungern. Alla redaktörer som rände i Ungern i fjol, var är de nu? Det är som om Ukraina och större europeiska problem plötsligt gjort allting okej i Ungern. Valet kommer att avfärdas med några enkla notiser på söndag.

Euroopasta olisi puhuttava: Vi borde prata om Ungern - Spela upp på Arenan

Sist och slutligen gör vår redaktion som alla andra: Vi talar inte heller vi om Ungern i vårt program som just nu går på tv. Ungernmaterialet rymdes inte med och det blev också ganska ensidigt eftersom vi av olika tidtabellsproblem bara träffade representanter för ett parti - just Fidesz.

Jag lägger ändå ut ett klipp med lokalpolitikern jag träffade, István Decsi. Han är verksam i Ungerns femte största stad Pécs (någon kanske minns Pécs som stället där Nokia och Elcoteq huserade och orsakade en hel del arbetslöshet). István må höra till ett av Europas minst omtyckta partier, men han gör stor nytta för fattiga och utslagna på sin hemort.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln